Škegro i boca, ponovo – upravljanje on line reputacijom

1996., Zagrebački velesajam: dok predsjednik Tuđman potpisuje neke protokolarne papire, iza njegovih leđa ministar gospodarstva Borislav Škegro sprema bocu žestokog pića ispod sakoa.

2001. izlazi film Rajka Grlića i Borisa Mirkovića „Novo, novo vrijeme.“ U njemu je prvi puta javnosti prikazana scena Škegre kako otuđuje bocu. Bila je to samo zgoda kojoj su se svi nasmijali, a glavni akter se sve do 11.11.2009. nije imao potrebu izjasniti što se iza Tuđmanovih leđa tada doista odvijalo.

2009., web portal časopisa Lider objavljuje članak o Škegrinom mogućem ulasku u Vladu na mjesto ministra gospodarstva.

Kao i mnogo puta prije, dežurni intelektualci i forum komentatori uhvatili su se u koštac s vrijeđanjem junaka članka. Napali su ga prvenstveno za njegovu nesposobnost (stalni komentar za bilo kojeg političkog aktera), što nije dotičnog jako pogodilo. Ono što je Škegru izgleda razljutilo bio je navod da je ukrao bocu whiskey-a prilikom otvaranja Zagrebačkog velesajma davne 1996. Ulogirao se kao „Škegro osobno“ i obračunao s nepoznatim napasnicima.

Do predzadnjeg mjeseca 2009. nije imao potrebu komentirati taj događaj iz 1996! Što je Škegru potaklo na čitanje teksta o nečemu s čim je dobro upoznat, možda pozitivni komentari o njegovom povratku u visoku politiku? Za inače staloženog čovjeka, ovaj neracionalni čin davanja važnosti raspravici nekoliko kritičara u kutku bespuća Interneta, u najmanju ruku je iznenađujuć. Moguće da je to bio samo nepromišljen postupak, kojim Škegro dokazuje da je, kao i mi, samo čovjek. Škegro se morao do sada naučiti nositi s medijima, koji mu nikada do sada nisu bili previše skloni. Taj potez pomicanja pažnje na bocu možda je čin političkog spina. Moguće da je istraživačkim novinarima promakla neka bitna činjenica o dogovoru premijerke i Borislava Škegre, dok su morali retke puniti za nas nebitnim informacijama.

Internet kao medij kojeg su, u puno većoj mjeri prihvatili mladi, Škegrin postupak može se protumačiti kao bunt protiv mladenačkog „jednoumlja“ i konstantne nekonstruktivne kritike. Istraživanja ne smještaju Škegrinu generaciju u redovite korisnike Interneta. Možda se našao uvrijeđen, pa je razmišljajući kako je ipak imao (i ima) vrlo uspješnu karijeru, ti mladci na izrugivanje njegovog lika i djela nemaju pravo. Tko su sada ti neotesanci koji ga blate gdje god stignu, a za vrijeme nemilog događaja još nisu znali niti pisati. Uz buntovan nastup Škegro nam je ipak dao objašnjenje za taj događaj davne 1996. Neshvatljivo je zašto tek sada, ali što je tu je… Jučer je objasnio da je, kao i ostali predstavnici Vlade na poklon dobio bocu rakije. No, za nju nije imao vrećice… Ostali članovi Vlade u filmu nisu prikazani, pa o njihovom prihvaćanju poklona možemo samo nagađati.

Škegro se nije zadržao samo na Lideru, komentirao je “nepismene debile” i na drugim portalima – Škegro se osobno obračunava s anonimnim forumašima na internetu, zamjerajući im prije svega napade pod krinkom internetske anonimnosti, što je čest predmet rasprave u sličnim slučajevima s kojima smo se dosad sretali.

Ono što je za pohvalu, uz nepotreban bijes zbog nekoliko komentara na članke koji su sada potaknuli nove, pa i ovaj članak, jest svijest Borislava Škegre da postoji potreba da upravlja svojom on line reputacijom (jedan od mnogo tekstova ha hrvatskom na temu on line reputation management ili upravljanje on line reputacijom potražite ovdje). Naravno, pitanje je da li je to učinio na najbolji mogući način, ali počeo je o tome voditi brigu i to osobno – a to je za svaku pohvalu jer dosad nismo imali političara ili gospodarstvenika na ovako visokoj poziciji koji bi ovako osobno i energično reagirali na on line komentare i članke. Pa kad se sve zbroji i oduzme – jedan veliki plus za Borislava Škegru:-)

Predavanje na temu on line reputation managementa održala je prošli tjedan na Web::strategiji 6 kolegica Aleksandra Đermanović, a kako su to loše radili u tvrtki Cash4Gold pročitajte u dnevniku Keš za zlato II – svijetlo na kraju tunela?.

Oznake: , , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3