Izbori 2011. Istraživanje Ipsos Puls Kukuriku 79 HDZ 46 mandata

Kukuriku koalicija dobiva 79 mandata, a HDZ osvaja 43, odnosno 46 mandata s tri koja mu stižu iz dijaspore. Rezultati su to posljednjeg terenskog istraživanja koje je od 18. do 29. studenoga za Večernji list, Media servis i Novu TV provela agencija Ipsos Puls na 4171 ispitaniku. Anketa je potvrdila dominaciju lijevog bloka koji, u odnosu na istraživanje koje smo objavili početkom studenoga, dobiva mandat više. Niže pogledajte detaljne rezultate po izbornim jedinicama – zbog kompleksnosti D’Hondtova sustava koji se primjenjuje u Hrvatskoj moguće su veće oscilacije u mandatima, ovisno o broju mandata manjih stranaka, jer svaki njihov prolaz smanjuje broj Kukuriku mandata.

Apsolutna većina

HDZ također raste, i to za dva mandata. Kukuriku na nacionalnoj razini bilježi rejting od 42,1 posto, a HDZ, odnosno koalicija HDZ-HGS-DC, 23,5 posto.

Osvoji li na izborima Kukuriku zaista 79 mandata, to znači da će imati tri zastupnika više od potrebne apsolutne većine u Saboru. Ako im pridodamo i osam manjinaca, koji su prirodni saveznici pobjednika, vlada koju bi formirala Kukuriku koalicija imala bi apsolutno stabilnu većinu. HDZ bi se pak sa 46 mandata spasio od izborne blamaže jer je jednak broj mandata osvojio i 2000. kada je ostvario najlošiji rezultat. Padne li na izborima ipak ispod tog rezultata, stranku će potresti razdori i podjele, a neki su politički analitičari već predviđali i da bi se stranka mogla raspasti.

Na izbore izlazi 76 posto birača

U usporedbi sa 2007., HDZ je sada slabiji za 20 mandata jer je prije četiri godine sam osvojio 66 saborskih mjesta, a SDP, HNS, IDS i HSU tada su zajedno osvojili 67 mandata, odnosno 12 mandata manje nego što im anketa sada predviđa. Istraživanje pokazuje i iznimno visoku izlaznost, pa se tako čak 76 posto birača izjašnjava da će sigurno glasovati.

Politički komentator Višeslav Raos pak kaže kako Kukuriku pokazuje konstantu te je očito da im se isplatio sinergijski učinak s IDS-om u Istri, a pogotovo s HNS-om i HSU-om u svim ostalim izbornim jedinicama.

– Imaju veliku šansu da formiraju stabilnu Vladu i da im u Saboru neće trebati nitko sa strane – kaže Raos. Kada je riječ o HDZ-u, kaže da je J. Kosor očito izvukla maksimum iz kampanje koja je kombinacija Tuđman – EU te da je na terenu uspjela provesti maksimalnu mobilizaciju.

– Posljedica toga je rast od dva mandata. Očekujem da će HDZ ponoviti rezultat iz 2000. – zaključio je Raos.

Rezultati istraživanja:

Kukuriku koalicija – 79 zastupnika

HDZ + dijaspora – 46 zastupnika

HDSSB – 5 zastupnika

Hrvatski laburisti – 4 zastupnika

HSLS – 3 zastupnika

HSS – 3 zastupnika

HSP – 1 zastupnik

BUZ-PGS-HRS Ljubo Jurčić – 1 zastupnik

NL Ivan Grubišić – 1 zastupnik

——————–

Nacionalne manjine – 8 zastupnika (broj je unaprijed određen i nije dio istraživanja)

Rezultati po izbornim jedinicama:

Izborne jedinice I - V izbori 2011

Izborne jedinice I - V izbori 2011

Link na Večernji list – HDZ-u Lika i Dalmacija, Kukuriku dominira u središnjoj Hrvatskoj
Link na Nova TV – Pogledajte gdje je HDZ potukao Kukuriku koaliciju

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3