Krešimir Macan: HDZ spinovima pokušava ostaviti dojam da su izbori neizvjesni

Ignorirajte spinove – iako ima sličnosti, velike su razlike između 2007. i 2011. – podnaslov je moje kolumne za Politika Plus koju prenosim u cijelosti u nastavku.

Ovo vam je sigurno promaklo proteklih dana – Kukuriku koalicija, odnosno lista predvođena SDP-om, u ovom trenutku ima 37,8 posto potpore, a HDZ s mogućim partnerima iz sadašnje koalicije tek 25,3 posto birača. Gornji podatak niste imali prilike vidjeti u naslovima medija koji su prenosili istraživanje Ipsos Pulsa, već su svi unisono vikali – HDZ za vratom SDP-u, Kosor popravila imidž – kao da to može smanjiti razliku između dva bloka? Ne može, ali može stvoriti krivi dojam da su stvari prilično neizvjesne.

Prednost Kukuriku koalicije je respektabilna i moguće je da nekima od njih 12,5 bodova razlike izgleda nedostižnima, no ne treba podcjenjivati ambiciju druge strane da izbore dobije usprkos sad nepovoljnom omjeru. I tu im zasad bolje ide, što smo vidjeli na primjeru prvog ovotjednog spina kojeg je HDZ uspješno uvalio SDP-u i partnerima. Uz zdušnu pomoć glavnih medija (nemojte me sada pitati zašto ovih dana porezna pritišće HTV ili zbog čega su svi naslovi u jednom mediju lijeve publike u korist desnog bloka itd.) stvara se dojam da je bitka neodlučna, da se može ostvariti preokret kao 2007.

Iako ima sličnosti, velike su razlike između 2007. i 2011. Prvo, Zoran Milanović je uspio okupiti koaliciju i ako koalicija doživi izbore, izborni sustav će raditi jednostavno za nju, kao što je 2007. radio za HDZ – svugdje će biti prva lista i automatizmom će dobiti barem 5-6 mandata više, jer sustav favorizira prvu listu u graničnim slučajevima, a njih bi moglo biti dovoljno. Izborni sustav u Hrvatskoj je namješten tako da omogućuje da vladate Hrvatskom kroz četiri godine, a da ste dobili tek malo više od 20 posto ukupnog broja glasova birača u Hrvatskoj, pa je tako oporba 2007. imala više glasova, ali manje mandata od HDZ-a ako se dobro sjećam. I to je jaka točka lijevog bloka.

Naravno, u životu postoji ravnoteža, pa lijevi blok ima i par slabih točaka na koje HDZ opasno juriša. Prva je relativno loša javna slika Zorana Milanovića, lidera koalicije i SDP-a. Iako prema posljednjem istraživanju ima 44 posto podrške, čak 10 bodova više od Jadranke Kosor, koja je nakon završetka pregovora narasla na 34 posto, tu HDZ-ovi stratezi vide prostor za daljnji rast Jadranke Kosor, jer je Milanović već mjesecima ‘zacementiran’ na 44 posto potpore (pogledajte ovaj izbor riječi, on nije slučajan, a prenijeli su ga glavni mediji).

Milanović je prestatičan, Kosor preaktivna – makar joj prigovaraju da je ta aktivnost bez sadržaja, činjenica je da je upravo na vrućem kolovozu 2007. Sanader – Kanader (zbog silnih požara tih dana) dobio tu lidersku bitku, jer su građani stekli dojam odgovornog premijera. Dok druge strane nije bilo – bila na godišnjem odmoru. Pa i svake godine dosad ste gospodo mogli biti na godišnjem odmoru, red je da ove godine nešto i odradite – to je ono što očekuje prosječan birač.

Druga je sama koalicija – ovotjedna HDZ-ova stupica s potpisivanjem ugovora za pulsku bolnicu i projekt Brijuni Rivijera pri put je u pitanje dovela autoritet Milanovića kao vođe koalicije i pokazala svu krhkost koalicije, s kojom se iskusniji i flegmatičniji Račan teško nosio. Koliko je god naivno uletio u zamku, toliko je ipak liderski iz nje izašao – priznao grešku (ne javno) i javno poručio da koalicija ostaje zajedno. Jedino što je mogao – pa neće Kosor na ovim projektima dobiti glasove u Istri – ti će glasovi, ako ih i bude, ionako otići IDS-u, odnosno koaliciji.

Velika mana svima će biti i financijska ograničenja koja su stranke same sebi nametnule, tako da više neće biti moguć TV finiš poput Sanaderova 2007. (najvećim dijelom sumnjivo financiran, kako sada stvari stoje). Dakle, šanse za preokret u zadnjim minutama su prilično male, kampanja će se kao i 2007. lomiti u ljeto.

P.S. Zašto ne pišem o malima? Mali će biti žrtve sukoba dva bloka i izbornog sustava. Iako npr. Kerumu treba oko 15.000 glasova za saborski mandat – izborne jedinice mu dijele županiju na pola i ako nije dosad odradio veliki posao na terenu teško će do više mandata. Parlamentarni izbori su nacionalni, glasači glasaju za nacionalne teme – pa tako SDP u Istri ima uvijek odličan rezultat na parlamentarnim izborima i dosta skromniji na lokalnim.

Dajem šansu jedino Lesaru, koji vodi kampanju već mjesecima, te HDSSB-u, za nešto značajniji rezultat, dok će ostalima ostati tek mrvice – ponajviše pravašima, koji opet idu razjedinjeni, a zajedno bi zasigurno prešli prag.

Oznake: , , , , , , , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3