Malo o kampanjama općenito…

13. Kampanjske face

Starovremenac
Takve Vam obično nametnu, pa morate da ih trpite makar neko vreme. Rečnik im je kominformski sa devijantnim politbiroovskim izrazima. Za njih ćete vrlo teško postati autoritet, ako pri tom niste završili kumrovačku školu ili bar igrali karte sa Kardeljom. Ne priznaju razvoj političke teorije i značajno klimaju glavom dok ih uveravate u važnost timskog rada. Normalno, ne žele ništa da skapiraju. Rade samostalno i za njih postoje samo uredba, direktiva i paranoja. Po ceo dan bi pisali saopštenja i saopštenja na saopštenja. Navikli su da idu po svoje mišljenje. Imaju jednu dobru osobinu, kulturni su. Kada im argumentovano i polako objasnite da se nisu uklopili i ponudite im rad u nekom ne znam kom nevažnom odeljenju u Pičkovcu, veoma je bitno da to shvate kao unapređenje. I od toga će sami napraviti predstavu i, falim te bože, nestaće.

Muvara
Česta pojava. Stvarno će Vam pomoći i na početku biste ruku dali za njega. On(a) to u stvari radi samo zbog poboljšanja svoje pozicije, al Vi to još uvek ne znate. Ako ga suviše uzdignete napraviće paralelnu mrežu i pokušaće da Vas dezavuiše, pa čak i smeni, nezavisno od interesa kampanje i od toga kako Vi realno radite povereni Vam posao. Njegovi interesi su pravi i jedini interesi. U tom cilju, pokušaće da svuda tamo gde proceni da se Vi problematikom ne bavite dovoljno ozbiljno, angažuje svoje i napravi haos. Recepat za muvaru je jednostavan. Morate ga spustiti i dati mu puno posla, ali ograničene važnosti. Dal razumete? Biće veoma koristan i na kraju će postati deo tima. Sklonite ga od love i kadrovskih zaduženja, za svaki slučaj. Inače, rizikujete gomilu tipova sa, vidi čuda, njegovim zavičajnim akcentom i pronevere u štabu.

Kvazikampanjeros
Ovi su najgori. Kao aždahe su. Taman mislite da ste ih eliminisali, a oni izvade novu glavu iz džepa. Razumeju se u sve, a naročito u kampanju. Govore stalno i nekako sa visine; oni toliko znaju da ne shvataju kako mi to ne znamo. Usput nam ne dozvoljavaju da pokažemo da i mi nešto znamo, jer oni stalno drže banku. Majstori su da dele zadatke i prave planove, al neće valjda oni da ih realizuju. Dolaze povremeno i uvek naprave štetu. Takve, osim porodice, niko ne voli, pa možete da im bez puno diplomatije i obzira kažete šta mislite. Imajte na umu da taki nemaju obraz i sutra će se pojave ko da ništa nije bilo.

Mladonadobudni
Kao klinac je stvarno bijo perspektivan i spreman da uči. Međutim, teško i dugo političko bivstvovanje ga upropastilo. Postao je važan i sam sebe bi kandidovao za Nobelovu nagradu. Toliko je genijalnih ideja sproveo u delo, doduše sa skromnim efektima, da mu niko ne može prići. Ne vadi slamku iz usta, valjda kao znak infantilnosti i u kabinetu sedi sa uzdignutim nogama. Svima se žali da je država na njegovim plećima, pa ne znamo dal da žalimo njega il državu. Misli da će večito biti tu gde je, pa je malo zaboravio na kućno vaspitanje. Na njegovim šemama dominiraju vitezovi, teška konjica i ostale srednjovekovne institucije. Ako svemu tome dodate njega kao dvorsku budalu, onda je sve na mestu. Međutim, morate da ćutite i trpite. Ali, za utehu, nikad ga nema u sledećoj kampanji. Pregori u međuvremenu.

I ovde bih stao. I pored velike želje da nastavim. Postoji mnogo više pozitivnih likova koje ćete imati prilike da upoznate. Jedan moram posebno da izdvojim. Manje tipično, ali mnogo lično.

Medijski mag
Prosto čudno koliko ga svi vole. Čak i prestonički mangupi. U kafićima na Čuburi za njega uvek ima mesta što je apsolutno reprezentativan znak rejtinga našeg junaka; ne mož to svako, tamo, bre. Pomaže ti u najvećoj frci i njegova smirenost i autoritet podižu ugled štaba. Jednostavno, čovek oseti kakva i kolka pomoć ti je potrebna i sve sam odradi. No, da ne bih bijo suviše krasnorečiv, odoh. Sad mi je jasno da lakše pišem o onim ludacima nego o ovom genijalcu, pa bih ovom prilikom da prestanem. Ajmo na ono što svi vole i razumeju se, reklame.

Izvor: Kako da pobedite na izborima Milan D. Stevanović Pixel

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3