Aktual, Forum ili Nacional – budućnost političkih tjednika u Hrvatskoj

U posljednje vrijeme tržište su preplavili novi politički tjednici, a naš Krešimir Macan kaže da ima mjesta samo za dva igrača. Globus je već godinama broj jedan, a ‘novaci’ se sada lavovski bore za poziciju drugoga. Kažu da je na strani Nacionala tradicija, da Forum ima jako financijsko zaleđe Styrije, a da Aktual ide na formulu ‘totalnog tjednika’. Tko će isplivati kao pobjednik, vrijeme će pokazati.

U nastavku vam prenosimo članak iz Lidera od 30. rujna koji propitkuje koji će od novih političkih magazina opstati te postati najčitaniji uz tjednik Globus.

Na svu sreću, Hrvatska obiluje šumskim bogatstvom. U suprotnom morali bismo se bojati za taj prirodni resurs, s obzirom na to da u posljednje vrijeme svjedočimo bumu političkih magazina koji drvo žele pretvoriti u bolji proizvod, bez senzacionalizma i žutila. Šalu na stranu, unatoč recesiji, sveopćoj depresiji i nimalo zavidnoj situaciji u tiskanim medijima, koji još nisu iznašli efikasno oružje za borbu s besplatnim i okrutno brzim internetom, hrvatski kiosci bogatiji su za tri takva izdanja, Objektiv, Aktual i odnedavno Forum. Da je riječ o ženskim magazinima, pojava novih proizvoda ne bi izazivala veće zanimanje jer su gašenja i lansiranja u tom medijskom segmentu već dio svakodnevice. No tržište političkih magazina godinama je bilo podijeljeno između Globusa i Nacionala, pa su tri nova izazivača itekako zanimljiva pojava. Kako svi oni misle preživjeti?

Poznato je da se svi oni obraćaju uskoj publici i da je teško očekivati dugoročan uspjeh svih pet. – Budući da je kolač malen, odnosno da takve časopise čita relativno malo ljudi, teško je očekivati da će svih pet magazina uspjeti. Po logici stvari ostat će samo dva igrača na tržištu, kao što je i do sada bio slučaj. Nacional je to i držalo na tržištu, bio je opcija onima koji nisu bili zadovoljni Globusom. Pitanje je samo tko će se, Aktual, Nacional ili Forum, uspjeti izboriti za drugo mjesto. To ovisi, naravno, i o tome koliko će izdavači biti spremni dugo financirati projekte koji sigurno danas stvaraju gubitke – smatra Krešimir Macan, direktor Manjgure, koji vjeruje da će Objektiv opstati još neko vrijeme na tržištu jer kao dvotjednik ne generira velike troškove, a s druge strane nije namjenjen čitanju, nego je njegov cilj odašiljanje određenih poruka.

Politička sezona

Iako i drugi poznavatelji medijske scene ne vjeruju da u Hrvatskoj može opstati pet političkih magazina, glavni akteri vjeruju da je njihov model upravo to što publika traži. Tako, primjerice, u Styriji, koja je prije tri tjedna pokrenula Forum, vjeruju da će koncept ‘za trećinu veći format i za trećinu veća cijena’ privući čitatelje, čak i one koji su prije odustali od kupnje tjednika.

-Naš je koncept potpuno drugačiji od svega što se do sada nudilo. Tržištu je nedostajao ozbiljan opinion tjednik bez senzacionalizma, žutila i spinova koji kritički promatra sve oko sebe. Vjerujem da za takve novine koje će se argumentirano baviti temama i iznositi samo činjenice, dakle, za ozbiljno i kvalitetno novinarstvo, ima mjesta na tržištu – kaže glavni urednik Foruma Borna Keserović, pohvalivši se podatkom da se prvi broj prodao u 17 tisuća primjeraka. Naravno, drugi je broj prodan u znatno manjoj nakladi. Unatoč recesiji Keserović smatra da je situacija povoljna za pokretanje magazina: – Pred nama je uzbudljiva politička sezona, no i neovisno o izborima, Hrvatska trenutno proživljava duboku društvenu, moralnu i ekonomsku krizu, pa je dobro vrijeme za pokretanje magazina koji će se kritički baviti svim tim pojavama.

Nerado o brojkama

Odmicanje od tabloidnih vijesti i žutila najavljivao je i Aktual, koji je zamišljen kao obiteljski tjednik na 150 stranica u kojem će svatko u kući pronaći nešto za sebe. – Aktual se razlikuje od drugih zato što sadrži četiri različita dijela: politiku i gospodarstvo, kulturu, revijalne te stranice lifestylea. To su zapravo četvere novine u jednom paketu – kaže glavna urednica Aktuala Sina Karli te dodaje da su već ugrozili postojeće političke tjednike.

-Prema našim istraživanjima, uzeli smo i dio kolača drugim tjednicima upravo zbog Aktualove raznolikosti – dodaje Karli. Komu i koliko je Aktual uzeo tržište, nije navela, kao i podatak u koliko se primjeraka prodaju jer ti podaci jako variraju s obzirom na to da je na tržištu četiri mjeseca. Osim toga, objašnjava, nije završena ni detaljna analiza naklade lista.

Brojke prodanih primjeraka, doduše, svi izdavači nerado iznose, pa tako podatke o tome nismo dobili ni iz Nacionala, a ni Globusa. No neslužbeni podaci koji se mogu dobiti govore da je Globus i dalje na prvom mjestu, na drugom je Nacional, s tim da je upola slabiji, dok Aktual unatoč dobrim prodajnim brojkama nakon lansiranja trenutačno ne uspijeva preći magičnu brojku od 10 tisuća primjeraka, nego prodaje dvije ili tri tisuće manje. Objektiv im pak s dvije tisuće prodanih primjeraka definitivno nije konkurencija. Sudeći prema neslužbenim brojkama, Globusova pozicija, barem za sada, prilično je sigurna, a glavni urednik Nino Đula smatra da im komešanje ide u prilog.

-Globus je u 2010. Bio magazin s najmanjim padom naklade. Gledano iz industrije, bilo nam je nelogično što se u teškim vremenima za izdavaštvo pokreću neki toliko ambiciozni, novi ‘totalni’ tjednici. Njihov prolazak na tržištu uglavnom nije opravdao ulaganja. Ali to komešanje bilo nam je usluga, potaknulo nas je na brže i dublje zahvate. Kad je riječ o najavama novih tjednika da će prestati sa žutilom, Đula kaže da su mnogi to najavljivali, ali da je to u prijevodu značilo da se u novinama baš i nema što pročitati.

Globusov muški magazin

-U Globusu smo se odavno razišli sa svim negativnim aspektima žutila, ali i dalje smo nabrijani kao zvijeri da čitatelje svakog tjedna iznenadimo. To nije jednostavno, a žuto ili sivo novinarstvo – to su dileme za amatere – kaže Đula te najavljuje da će u listopadu pokrenuti samostalni muški magazin.

Hoće li novi magazin preživjeti bez senzacija? Tko će se izboriti za mjesto broj dva na tržištu – jeftini i ozbiljni Forum, ‘četiri u jedan’ Aktual ili Nacional koji posljednjih mjeseci, nakon što ga je napustilo pola redakcije i otišlo u Aktual, također smanjuje senzacionalističke najave. Naravno, to ovisi o publici, ali uvelike i o tome koliko će dugo izdavači financirati projekte koji brzo ili uopće ne donose novac. Nacional je u prednosti zbog tradicije, a Forumu na ruku ide što iza njega stoji Styrija. Mjesta ima samo za dva politička magazina, dok ostali teško mogu pronaći ekonomsku računicu. Osim ako nemaju neku drugu.

Oznake: , , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3