Biraj Sanader – ‘‘Dobar sam boj bio, trku završio, a obraz sačuvao!’’ vs narod – KUKAVICO!

Ivo SanaderPokušat ću na jedan drugačiji način prikazati protekla 24 sata, pa možda i pokušati baciti neko novo svjetlo na razvoj događaja.
Krećem u glavu s HRT-om – Kazna do milijun kuna: Emitiranjem Sanaderovog govora HRT prekršio zakon! – Vijesti.net. Ovo je savršen primjer kako funkcionira Sanader i mediji. I općenito kako funkcionira medijska manipulacija.
Tom istom HRT-u nije bio omogućen izravni prijenos njegove ostavke. Taj isti HTV nije imao prilike prenositi njegovo obraćanje saborskim zastupnicima jer ga nije niti bilo. I tada taj isti HTV, na njegov zahtjev, iako je već otišao, prenosi cjelovitu snimku govora od sat vremena u terminu prije udarnog Dnevnika. I to ne obraćanje građanima, već članovima HDZ-a. Tipična je i reakcija SDP-a – dok je Hrvatska hipnotizirana s HDZ – idemo dalje koje je cijeli sat vremena lagano promicalo u pozadini, oni još razmišljaju što bi učinili. Zaboravljaju da sljedeću subotu, u skoro sličnim uvjetima biraju svojeg predsjedničkog kandidata – hoćemo li čuti i njegovo obraćanje. Naime i za njegovo obraćanje postoji veliki interes javnosti zar ne? Bar onih 70% koji ne glasaju za HDZ? Srećom tamo postoji čovjek koji se zove Nenad Stazić – Stazić: Sutlić i Hloverka su HRT pretvorili u stranački bilten HDZ-a! – bit će zanimljivo.
I onda mi netko tvrdi da će narod pamtiti Sanadera kao kukavicu i dezertera. Već zaboravljaju!
Na ovo se savršeno nastavlja ona – Sarah Palin poput Sanadera: Ostavka izazvala lavinu nagađanja u medijima – Nacional.hr. Bez obzira na to što joj je šef ureda Hrvat, pa se malo možda ugledao i na Sanadera, opet logičan potez Sarah ako se želi natjecati za predsjednika 2012., iako je predmet ismijavanja svih političkih komentatora još od vremena izbora.
Ono što je u njenom slučaju vrlo indikativno za nas jest ponašanje američkih medija koji se ponašaju poput HRT-a (samo što se za FOX zna da je republikanski i da je privatan, što je velika razlika u odnosu na HRT).
Ivo Škorić je ovako komentirao na Facebooku zadnje događaje iz SAD – Dakle HTV je kao Fox! Fox News danas – na najveći državni praznik u Americi, Dan Nezavisnosti, 4. srpanj – u udarnom terminu u 9 navečer (za 15 minuta po mom vremenu) donosi interview sa Sarom Palin – gdje će nam ona objasniti kako je morala dati ostavku za dobrobit nacije (jer sve što ona radi, radi za dobrobit nacije): napravili su promo spot za interview kao da se kandidira za predsjednika, a ne kao da je upravo podnijela ostavku – Hlo je korak ispred Foxa, kao što je Dr Ivo bio korak ispred Sare Palin. Eto, ima Rvacka što izvozit – prijetvorne političke strategije velikog majstora prijevare Dr Ive i spinove njegove doktorice političkog spina, Hloverke Novak. Čudi me zapravo da vam Sanader nije ovo priredio pred Dan Državnosti, ko što je Barakudica ovo tempirala za Dan Nezavisnosti… Iako se žena još za ništa ne kandidira, za svaki slučaj joj već možeš poslat novce: http://www.sarahpac.com/.
Inače Palin među republikanskim pristašama na nacionalnoj razini ima 70 posto potpore, prema anketi instituta Pew, i jedna je od troje najčešće spominjanih kandidata za izbore 2012., zajedno s Mittom Romneyem i Mikeom Huckabeejeom, koji su se natjecali i 2008.
Ivo SanaderSanader na Saboru HDZ-a: ‘Nismo stranka slabih ljudi, ni kukavica, nego hrabrih i ponosnih ljudi’ – Nacional.hr – Zašto kukavica dominira 24sata i Sanaderovim govorom u subotu s kojim otvara Sabor – jer je to ključna riječ prvosrpanjskog dezerterstva… Opet prenosim analogiju s Pallin od Skorica – boga mi ne štede ni Palinicu mediji ovdje – uglavnom je zovu QUITTER (pobegulja), a i COWARD (kukavica)). Zbunjeni su i članovi stranke – ‘Napuštam stranku jer je Sanader trebao reći razloge odlaska!’ – Jutarnji.hr – izdvojio sam Maju jer će je zbog iskrenosti danas sigurno isključiti iz stranke…
Maja Dakić, Osijek, članica HDZ-a – Jako me iznenadila Sanaderova ostavka, a Jadranka Kosor mi je odvratna, dok Milinović izgleda kao karikatura. Nitko ne može zamijeniti Sanadera. Mislim da on nije ostvario neke svoje ciljeve i zbog toga je dao ostavku, čime je pokazao da je karakterna osoba. Za njegovog nasljednika bilo tko dolazi u obzir osim Jadranke Kosor, no mi o tome nažalost ne odlučujemo.
Svi i dalje traže objašnjenje zašto je otišao? Nekoliko linkova – Nastavlja se agonija Ive Sanadera – Jutarnji.hr – Ivo Sanader u svom je oproštajnom stranačkom nastupu pokušao, dakle, bez ijednog ozbiljnog argumenta, uvjeriti javnost da odlazi zbog Slovenije. Sanader je u govoru pokazao da već neko vrijeme živi u političkoj deluziji. Uostalom, jedino je čovjek koji se odmaknuo od političke realnosti mogao biti iznenađen što su ga poslije ničim obrazložene ostavke skoro svi proglasili kukavicom i bjeguncem. Dnevnik.hr – Bez uputa za izlazak iz krize, bez odgovora zašto?! – Politički analitičari se slažu da je javnost i dalje ostala bez odgovara na najveće pitanje ovih dana – zašto je Ivo Sanader napustio Vladu? Pokušaj zadovoljavanja nuđenjem Slovenije kao odgovora nije prošao – Sanader: Odlazim i zbog ovog suludog slovenskog teatra – Jutarnji.hr.
Kao što je analizirao Sanaderov odlazni govor, Inoslav Bešker je isto napravio s Jadrankinim, pa se zabavite – Jadranka Kosor boji se razdora u Vladi i HDZ-u – Jutarnji.hr. Ili joj je govor bio totalno flah ili je analiza govora Sanaderove ostavke bila bolja – Sanader se povlači zbog rata u HDZ-u? – Jutarnji.hr.
Odličan komentar Nina Đule, koji je detaljno objasnio, što je u stvari to Sanader napravio – Prvosrpanjsko dezerterstvo – Jutarnji.hr – zanimljiv okret u Jutarnjem koji je do ovog komentara bio uredno servisiran izravno s Markova trga preko glavnog urednika Mladena Plešea. Potom se otvorio niz odličnih komentara u Jutarnjem – ono zbog čega ih čita njihova građanska publika – poput ovog Jelene Lovrić – Sanaderu odličje za izdaju – Jutarnji.hr
Udaran je bio Branimir Pofuk – Javnost mora ustrajati na pitanju ZAŠTO?! – Jutarnji.hr koji kaže:

Zato javnost, a osobito čitava novinarska profesija, ako joj je do spašavanja posljednjih preostalih mrvica dostojanstva i vjerodostojnosti, mora stati iza onoga glasa koji je Ivi Sanaderu odlučno, inzistirajući na bilo kakvom suvislom objašnjenju, u Banskim dvorima poručio: “Niste rekli razloge!” Ako me uho ne vara, bio je to glas kolegice Helene Puljiz, nekadašnje novinarke baš ovih novina. Press konferenciju koju je potpuno neprimjereno počeo pitanjem “Šta me gledate, ha?”, Ivo Sanader je završio okrenuvši leđa tom glasu i jedinom u ovom trenutku važnom i mogućem zdravorazumskom pitanju.
Dok na to pitanje suvislo ne odgovori, Ivo Sanader nema više apsolutno nikakvu vjerodostojnost. Nema je, štoviše, ni njegova rukopoložena nasljednica niti čitava njegova stranka, ako na svom današnjem saboru neće inzistirati na tom toliko jednostavnom pitanju – zašto. Ako isto ne prestanemo pitati sve dok nam se ne odgovori, nećemo imati nikakvu vjerodostojnost ni svi mi. U tom slučaju drugo i ne zaslužujemo.
Tuđman nam je rekao da smo stoka sitnog zuba. Sanader nam nije rekao ništa. Ali je načinom svog odlaska pokazao što misli: da smo stoka bez zuba. Jesmo li?

Ovo zadnja rečenica je rekla sve i to novinarima iz usta uglednog novinara – sve dok ne dobiju objašnjenje nisu napravili svoj posao. No, vidjeli smo gore kako ovaj apel tumači HTV. Predvodi li Davor Butković, bunt novinara u Jutarnjem listu? S Kosoričinom vladom Hrvatska je bez Vlade – Jutarnji.hr – ili je ovo ipak pokušaj da se smanji šteta, jer je Večernji list protekli tjedan obilježio rekordnom prodajom. Navodno je jubilarni broj prodao u više do 200.000 primjeraka…
Ivo Sanader ostavkaSanaderov prijatelj Jerko Rošin: Ivo nije htio kalati gaće daje svoju viziju cijele priče na Klubu zastupnika HDZ-a – Da je (Sanader op. a.)dugo o tome mislio i konačno odlučio, a kad on odluči, to se više ne može promijeniti. Dodao je, citirajući sv. Pavla: ‘‘Dobar sam boj bio, trku završio, a obraz sačuvao!’’ Zašto je donio takvu odluku? Razlozi su u prvom redu osobni. Mora se odmoriti, ali odlazi da bi se jednom vratio. Stranku ne napušta i ostat će kao ‘‘počasni predsjednik’’ s pravom glasa. Hvala Bogu, nije bolestan i to nije razlog.
Naravno Sanader je učinio sve da ode kao pobjednik i heroj, ali mu to nije pošlo za rukom, prije svega zbog javnosti koja je tražila obrazloženje, ali i dijela medija koji nisu “popušili” foru – ‘‘Dobar sam boj bio, trku završio, a obraz sačuvao!’’
Na sve to ćemo čekati odgovor do jeseni kada će se očigledno izbaciti svi aduti na stol – Vidošević ulazi u utrku za Pantovčak najesen, a Primorac skuplja potpise – Jutarnji.hr – Primorac je rezervni kandidat u slučaju da Hebrang ne prihvati ponuđeni Judin poljubac…
I poslastica za kraj – pogledajte kronologiju tekstova iz Jutarnjeg list od travnja ove godine – toliko se naime Sanader premišljao oko svoje odluke.
Jesu li se Hrvati umorili od Sanadera – Jutarnji.hr – ovo je prvi tekst iz travnja ove godine koji nagovješćuje promjene – efekt NATO je izostao.
Strateški problem Ive Sanadera – Jutarnji.hr – Butković, što god o njemu mislili, krajem svibnja ispravno detektira problem – Sanader ne može provesti potrebne reforme…
Ostaviti HDZ i popeti se na Pantovčak – Jutarnji.hr – Mladen Pleše, koji o svemu intenzivno razgovara sa Sanaderom, pušta probni balon. Znalci mi tada prvi put kažu – kandidirat će se. Ovo je inače jedna od tehnika spina – puštanje probnih balona – testiranje budućih strategija i taktika…
Sanader u utrci za šefa države, počinje bitka za novog šefa HDZ-a – Jutarnji.hr – podjela karata koja je pala nepuni mjesec dana kasnije – je li baš sve slučajno ili nastavak probnih balona – Kosor – Ja vođa HDZ-a? odgovara isto kao Sanader.
Želi li Sanader postati Tuđman? – Jutarnji.hrUpusti li se, dakle, u predsjedničku utrku, Ivo Sanader postat će – u slučaju pobjede – najmoćniji hrvatski političar poslije Franje Tuđmana, ali će ga, na kraju, dočekati slična povijesno-politička ocjena kojoj je danas izložen dr. Tuđman – mislim da Butković nije ni bio svjestan koliko će ovaj komentar biti futuristički…
Njega sam imao u vidu i kada sam davao interview portalu index.hr, ako još netko nije pročitao u čemu se to Butković i ja slažemo pogledajte.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3