Facebook nas opet iznenađuje promjenama – kopira li Twitter i Google+ ?

Verojatno ste primijetili nove opcije koje je izbacio Facebook:  liste i Facebook Subscribe. Sigurni smo u  jedno – ekipa iz  Facebooka se stvarno trudi da nam ne bude dosadno. Koliko je inovativan o tome bismo mogli diskutirati i sve nam se više čini da su  u Facebooku u krizi, ali onoj kreativnoj ne financijskoj.

Po uzoru na Google+ i njegove krugove, Facebook ubacuje liste i korisnicima daje više kontrole nad onim što dijele. Facebook je s tzv. ‘pametnim’ listama omogućio filtriranje naših prijatelja u liste koje će nam omogućiti lakše dijeljenje sadržaja.  Sam Facebook ih je automatski podijelio u četiri kategorije: posao, škola, obitelj i grad (regija). Iako će vam Facebook dati sugestije koga dodati na liste, na vama je da odlučite koga ćete staviti u ostale tri kategorije plus liste koje sami složite.
Facebook Subscribe je druga opcija koju su pustili vani prije par dana. Subscribe gumb nam omogućuje da pratimo ostale korisnike, odnosno one s kojima nismo prijatelji. Da, malo je zbunjujuće, no na taj princip funkcionira društveni servis Twitter pa iz šale kažemo da se Facebook tvitizirao. Svaki korisnik ima mogućnost namještanja postavki, a ako se korisnik odluči predbilježiti  na nečiji sadržaj može birati između tri opcije koliko sadržaja želi gledati:

  • Da vidi sve novosti – sve što prijatelji objavljuju
  • Većinu novosti – količinu koju i inače vidi
  • Samo važne novosti – izdvojene postove poput preseljenja ili novog zaposlenja

Facebook korisnici koji se predbilježe na nečiji profil vidjet će samo postove koje su te osobe podijelile kao javne u svojem news feedu. Zanimljivo to da kada vas netko počne pratiti možete odlučiti tko može komentirati vaše postove.

Kako su profili dobili ovakve opcije postavlja se pitanje što je s Facebook stranicama. Gube li one na važnosti ako se sada profili mogu pratiti javno. Da ne bi bilo zabune Facebook je pojasnio razlike: Facebook + Public Figures > Subscribe vs Page.

Prošli tjedan pitali smo se tko nam na Facebooku bira najbolje prijatelje – mi sami ili Facebook? , a sada nam Facebook daje veću moć kontroliranja naših aktivnosti – iznenađenjima nikad kraja. Facebook liste, bile one pametne ili ne, uspjele su pokrenuti naše prijatelje pa smo zadnja dva dana gledali kako svi uređuju svoje  profile i upisuju podatke o poslu, edukaciji i sl.

Kako vam se sviđaju nove postavke? Jeste li sredili svoj profil?  Hoćete li se predbilježiti ne nečije postove iako s njima niste prijatelji? Koga ćete pratiti i zašto?

Još nešto, ako vas Facebook Subscribe privuče možda se kasnije vidimo na Twitteru pa nas pratite i tamo. 🙂

Oznake: ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3