Istraživanja pokazala: Samo 9 % Wikipedijinih pisaca su žene

Wikipedia je definitivno jedan od fenomena 21. stoljeća čiji sadržaj od njezinih početaka 2001. godine neprestano raste. U čemu je tajna? Možda upravo u činjenici da tekstove na Wikipediji pišu i uređuju sami korisnici potpuno dobrovoljno i bez ikakve naknade te je interesantno da ih nedostatak papirnatog stimulansa uopće ne sprječava da iz mjeseca u mjesec jednako revno postavljaju na stranicu nove članke i činjenice iz različitih sfera života.

OK, sve ovo već i vrapci na grani znaju, ali ne bi bilo na odmet obratiti pozornost na jedan zanimljivi statistički podatak. Naime, istraživanja su pokazala da 91 % od svih pisaca na Wikipediji pripadaju muškom spolu dok samo 9 % žena daju svoj pisani obol stranici. Ove brojke postaju još interesantnije ako uzmemo u obzir podatak da žene i muškarci podjednako posjećuju stranice Wikipedije. Nedostaje li Wikipediji, prema tome, doza ženske perspektive?

Gore navedene brojke možda nisu toliko šokantne, ali čovjek se slobodno može zapitati zašto dolazi do takve neravnoteže u odnosima. Postoji li nešto u samoj prirodi Wikipedije što žene odvraća od pisanja? Jesu li žene, kao cjelina, manje zainteresirana za sudjelovanje u on-line akademskim zajednicama? Možda je problem, pak, u nama jer ne činimo dovoljno kako bi probudili zanimanje kod mladih djevojaka za ovakve i slične akademske aktivnosti.

Kakvi god razlozi bili, statistika koju je sastavio Knock Twice govori sama za sebe.

Oznake:
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3