Izbori 2011. RTL istraživanje – Kukuriku 85 HDZ 39 mandata, puno neodlučnih

RTL je sinoć objavio detaljne rezultate svojeg telefonskog istraživanja po izbornim jedinicama prema kojem Kukuriku koalicija osvaja 85 mandata! Detalje po izbornim jedinicama pročitajte u nastavku. Vodite brigu da su zbog kompliciranog izbornog sustava ove ankete dosta neprecizne jer na ovim izborima imamo značajan broj graničnih mandata malih stranaka, koji ako prođu značajno utječu na rezultat jer smanjuju broj mandata Kukuriku koalicije. Naročito kad imate u vidu da u ovom istraživanju od onih koji kažu da će izaći na izbore čak 32% ne zna za koga će glasati, dok 11% ne želi reći (recimo pretpostavljam da je većina ovih zadnjih HDZ-ovi birači). O anketama s velikim brojem neodlučnih smo već pisali – Izbori 2011. Neodlučnih u ovom trenutku nema 40%, stranke imaju malo prostora za preokrete.
Veliko istraživanje Nove TV, Večernjeg lista i Media Servisa očekuje se sutra i u četvrtak i vjerujem da će biti najpreciznije od dosadašnjih. Druga istraživanja dosad objavljena pogledajte pod ključnom riječi izbori ankete.

RTL istrazivanje izbori 2011

RTL istraživanje izbori 2011

Istraživanje GfK za RTL na 4.000 ispitanika provedeno od 15. do 25. studenog, koje smo u nedjelju ekskluzivno objavili pokazuje da bi Kukuriku koalicija u Saboru imala 85  mandata, a HDZ bi otišao u opoziciju s upola manje zastupnika – njih 39. Ostale opcije ostvaruju patuljaste rezultate – Glavašev HDSSB i Stranka prava po 4 mandata, Lesarovi laburisti 3, a malo iznenađenje izbora mogao bi biti umirovljeni splitski svećenik Ivan Grubišić, koji po ovom istraživanju osvaja čak 2 mandata u Saboru! Nakon četiri godine vlasti, HSS bi s jednim zastupnikom ipak ostao parlamentarna stranka, a jednako bi dobio i Blok umirovljenici zajedno bivšeg socijaldemokratskog premijerskog kandidata Ljube Jurčića te HSLS, koji bi imao jednog zastupnika, ali ne u devetoj, Budišinoj, nego u prvoj, Kosorovoj izbornoj jedinici.

Hrvatski laburisti-stranka rada i Hrvatska stranka prava dobile bi svaka po 5, a Glavašev HDSSB ostao bi na 3 mandata. HSLS bi se vratio s jednim zastupnikom,a toliko bi dobila i koalicija Blok umirovljenici zajedno, PGS i HRS.

No, ima još prostora za promjene – od onih koji kažu da će izaći na izbore čak 32% ne zna za koga će glasati, dok 11% ne želi reći.

A kako stvar izgleda po izbornim jedinicama?

Prema istraživanju, na predstojećim izborima Kukuriku koalicija pobjeđuje u gotovo svim izbornim jedinicama – tek u jednoj, devetoj, imaju isti broj mandata kao i HDZ.

Premijerski kandidat Zoran Milanović u svojoj I. izbornoj jedinici osvaja 8 mandata protiv ministra vanjskih poslova, Gordana Jandrokovića na čelu HDZ-ove liste, koja dobiva 3 zastupnika. HSLS ovdje dobiva jedini mandat – u Sabor bi ušao Velimir Srića, a po jedno mjesto osvajaju i HSP i Laburisti.

U II. izbornoj jedinici, gdje su suparnici koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić i ministar gospodarstva Đuro Popijač – nitko treći nema šanse: Kukuriku osvaja 10 zastupnika, a ostala 4 idu HDZ-u.

U III. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i Međimursku županiju, šef HNS-a Radimir Čačić osvaja 10 mandata, HDZ-ov ministar policije Tomislav Karamarko 3, a šef Laburista Dragutin Lesar preostali jedan.

U slavonskoj, IV. izbornoj jedinici, SDP-ova Biljana Borzan nosi 7 mandata, a moćni HDZ-ov utemeljitelj Vladimir Šeks 4. Glavašev HDSSB osvaja 3 mandata, jedan više nego što je pokazivalo prošlo istraživanje.

Jadranka Kosor odabrala je V. izbornu jedinicu za svoju, ali i tu pobjeđuje Kukuriku – Igor Dragovan dobiva 7 mandata. Kosor odnosi njih 5, što ipak nije najbolji HDZ-ov rezultat u zemlji. Po jedan mandat ide i HSP-u i HDSSB-u.

U VI. izbornoj jedinici sisačka županica na prvom mjestu liste osvaja 9, a HDZ s Ivanom Šukerom samo 4. Jedinog zastupnika tu osvaja i Blok umirovljenici zajedno, ali to nije Ljubo Jurčić, koji nosi sve njihove liste.

Damski ogled u VII. izbornoj jedinici, između potpredsjednice SDP-a Milanke Opačić i ministrice financija Martine Dalić osvaja također Kukuriku – dobivaju 8 zastupnika, HDZ 3, a još 3 idu manjim strankama – po jedan laburistima, pravašima i HSS-u.

U VIII. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske županije vlada totalna dominacija koalicije IDS-a i SDP-a: osvajaju nevjerojatnih 13 od 14 mandata! Ministar obrane Davor Božinović jedini HDZ-ovac koji će iz te jedinice ući u Sabor.

U IX. izbornoj jedinici – najbolji rezultat za HDZ! Samo u ovoj, ličko-dalmatinskoj jedinici, HDZ osvaja jednak broj mandata kao i Kukuriku – svatko po 6. Ipak nedovoljno da i Kerumova sestra Nevenka Bečić sjedne u Sabor. Po jedno mjesto osvajaju pravaši i nezavisna lista Ivana Grubišića.

U X. izbornoj jedinici, splitsko-dubrovačkoj, premoć odnosi Kukuriku sa 7 mandata, jedan više od koalicije HDZ-a i Keruma, koji osvajaju 6 – opet nedovoljno da uđe i Kerumov šogor. Jedan mandat ide i Ivanu Grubišiću.

Grafikone i video pogledajte RTL-ovo istraživanje: Kukuriku osvaja gotovo sve izborne jedinice!

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3