Kako je Facebook izludio Sanadera?

Ovi me Zlikavci uvijek oraspolože, ali večeras samo kao uvod u jedan mali pregled hrvatskog cyberaktivizma (zgodni su jer se ovaj dio o oporbi i vlasti uopće nije promijenio u protekle četiri godine, iako su se mijenjali pojedini akteri).

Dok su prije nekoliko godina prvo T-Zombix, pa kasnije Bijesprvi Hrvatima pokazivali sve mogućnosti Interneta Facebook se tek lagano širio svijetom. Ali stvari nisu bile puno drugačije. Bar što se policije tiče. Prvo je T-Zombix napravio legendarnu parodiju na T-svijet i onda mu je policija pokucala na vrata jer je T-HT – prekrstio u T-Hitler Telekom i Mudriniću dodao brčiće (ako se dobro sjećam s nekih prezentacija iz Experte:-). Kasnije je poučen tom lekcijom Hrvatsku prekrstio u FUBARstan i napravio još danas legendarnu parodiju vladnih stranica Otvorena vrata – Zombixova Zatvorena vrata.

Bijesprvi se namjerio na Ivicu Kirina, danas već legendarnog prvog pendreka (Vratite nam Kiru da Sanaderu objasni internet – pazite tu je ona naci ilustracija, možda vas privedu jer ste je gledali), pa ga je ovaj tražio po serverima (dok je Bijesprvi davao intervjue hrvatskim medijima – 24sata i Globus). Pa je tako do danas prvi spot Kiro prosviro vidjelo preko 800.000 gledatelja (5 puta više od na današnji dan 165.018 službenih članova grupe Croatia na Facebooku). Sve je to dovelo do cijelog niza spotova – od kojih je onaj SDP-a s Jadrankom Puž, parodijom na HDZ-ova Niku Kovača, emitiran i na velikim ekranima.

No Facebook je dao novi zamah cijeloj priči s Internetom u Hrvata – koju je pokrenula a tko drugi nego Severina još 2004, kad je gle slučajnosti osnovan Facebook – zar nije prava kraljica? Prošli tjedan na portalu Večernjeg lista mogli ste čitati udarnu priču o novom trendu – Politički cyber rat bjesni Hrvatskom. Tako se osim rata za klasične medije, počelo skupljati političke bodove na sada vrlo popularnoj društvenoj mreži Facebooku.

Facebook grupe Stegnite i vi svoj remen, bando lopovskaSve je započelo formiranjem grupa „Stegnite i vi svoj remen, bando lopovska”. Grupe su pokrenute kao reakcija na Sanaderov govor o krizi i mjerama štednje a zatim brzog povlačenja vlastitih izjava nakon što su ga optužili da je ukrao Božić. Zbog takve nesuvisle politike prema građanima osnivači grupe planirali su veliki prosvjed 5. prosinca na ulicama hrvatskih gradova, što je očigledno neke zabrinulo jer su danas neki njihovi aktivisti i privedeni.
Iako političari ranije nisu pridavali veliku važnost Internetu, izgleda da se to s ukradenim Božićem stubokom promijenilo. Sada najveću bitku trenutno vode vladajući HDZ i njihovi inertni saborski protivnici SDP. Samo je jedna stvar konstanta – u policiju je priveden SDP-ovac osnivač grupe na Facebooku protiv Sanadera, izazovnog naziva “Kladim se da ću naći 5000 Facebookera koji ne vole Sanadera”. Policija ga je navodno privela zbog sumnje u fotomontažu objavljenu na Facebooku, na kojoj se premijera Ivu Sanadera prikazuje s nacističkim obilježjima te zbog potencijalne prijetnje Vladi (Vlada = Ivo Sanader). Vrlo brzo na Facebooku je stigao je odgovor na uhićenje – Upadnite meni u stan, bando gestapovska, Hrvatska nije policijska država!. Evo kako su na to, ništa maštovitije, odgovorili HDZ-ovci “Kladim se da ću naći 15.000 ljudi koji mrze Milanovića”. Stranačke vođe prepucavanje su nastavili putem glavnih medija, a u trakavicu se uključio i ravnatelj policije Faber. Zoran Milanović je sazvao pressicu tvrdeći kako Sanader ne razlikuje satiru od kaznenog djela te da se zapravo radi o autocenzuri vlasti dok premijer tvrdi upravo suprotno. U svakom slučaju ponovo smo doživjeli da se virtualni događaji odjednom prebace u stvarni svijet i stvaraju stvarne probleme, a o njima pišu veliki klasični mediji. Pa taj je Internet usitinu zanimljiva igračka. I fino nam je izludio predsjednika Vlade dr. Ivu Sanadera, tako da smo od njega čuli puno lijepih o Internetu ovih dana. Možda mu je bolje da kao odlazeći George Bush, odluči da s Internetom neće imati veze.

Vjerujem kako će cyber bitke u nadolazećoj predizbornoj kampanji biti sve češće. Njima se bave stranački aktivisti i plaćenici zaduženi za širenje negativne propagande o suprotnim taborima, iako niti jedna stranka nije javno priznala postojanje istih. Internetska prepucavanja i “podmetanja nogu” uglavnom se svode na skretanje rasprava s tema, izazivanje drugih besmislenih rasprava, provociranje, glasovanje na anketama, zlonamjerno služenje s više nadimaka, stvaranje dojma brojnosti zagovaratelja, osnivanje grupa ili foruma itd. – forumskim rječnikom trolanje (engleska riječ troll označava osobu koja dolazi na internetske zajednice kao što su internetski forumi s jedinim ciljem da na njih šalje podrivačke, grube i uvredljive poruke kako bi namjerno dosađivala ostalim sudionicima, odnosno remetila tijek rasprave).

No koliko god izgledale beznačajne i virtualne, već jednom smo vidjeli da se itekako mogu odraziti u stvarnom životu – Fran Kušeta – kako jedan srednjoškolac može pokrenuti Hrvatsku (za razliku od nekih). Vidjet ćemo što će se stvarno dogoditi 5. prosinca!

Za slične tekstove kliknite na ključne riječi ispod ili sa strane ovog dnevnika, ili odaberite odgovarajuću kategoriju koja vas zanima.

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3