Kako se mladi PR-ovci mogu izboriti za svoje mjesto pod suncem?

Rad u agenciji za odnose s javnošću je vrlo zanimljiv, ali i iscrpljujuć, te je jasno zašto mnogo mladih želi ući u taj posao. Ubrzani tempo, visoka razina odgovornosti i potreba za kreativnim osobama s novim idejama među osnovnim su karakteristikama rada u agenciji za odnose s javnošću. Baš zato su u agencijama zaposlene većinom mlade i visokoobrazovane osobe.

student-849825_1920

Ipak, mnogi mladi i inteligentni ljudi  ne uspiju nametnuti se u ovom poslu, neki zbog pasivnosti, a neki zbog krive percepcije kako zbog svoje dobi ne bi trebali iznijeti svoje mišljenje ili svoje ideje. Upravo to je najveća greška – Vaša dob ne znači da ste manje pametni, manje kreativni ili manje vrijedni od onih koji su Vam nadređeni. Iako su oni možda iskusniji, Vi ste u njihovom timu jer su nešto prepoznali u Vama, zato se ne biste trebali ustručavati reći svoje mišljenje i dati svoju viziju u kojem smjeru bi nekakav projekt trebao ići. Uz pozorno slušanje drugih, izražavanje svojih ideja i konstantno učenje, donosimo Vam savjete koje je napisala Christine Pietryla s prdaily.com

1. Odredite svoje ciljeve. Profesionalci koji odrede svoje ciljeve su u puno boljoj poziciji prilikom izražavanja svojih potreba kod poslodavca. Kada znate gdje želite doći i u stanju ste poduprijeti svoje ciljeve dobrom pozadinom, puno je lakše voditi kvalitetne i informativne razgovore o povišici, unaprijeđenju i ostalim ciljevima u karijeri

2. Odredite svoje usputne ciljeve. Usputni ciljevi su korisni u određivanju puta prema vašoj viziji karijere. Iako možda znate gdje želite biti za pet godina, bitno je razumjeti koji će vas koraci dovesti do vašeg konačnog cilja. Poslodavci u odnosima s javnošću obično traže timske igrače koji imaju jasno definiran plan, i zatim će vam pomoći da do njega dođete.

3. Istaknite svoje uspjehe. Pogrešno je čekati da drugi ljude počnu pričati o vašim uspjesima. Umjesto da trošite vrijeme neproduktivnim razgovorima, zauzmite se za sebe i recite u čemu ste doprinjeli svom timu. To ne znači da morate biti arogantni – samo saznajte što je bitno osobi s kojom razgovarate i iskoristite priliku da izrazite smislene argumente o vašoj ulozi u većoj organizaciji.

4. Nudite rješenja. Nema savršenog posla, ali prečesto se mladi PR-ovci žale bez da nude rješenja. Kada ponudite neko rješenje, pa makar i neuspješno, to je već mogući korak bliže rješenju problema. Također, preuzimanje inicijative u rješavanju problema pokazuje kako ste u stanju funkcionirati kao timski igrač.

5. Ne sramite se pogrešaka. Ako ne radite nikakve greške, onda očito ni ne radite dovoljno. Greške su sastavni dio posla, ali treba razumjeti da samo isprika nije dovoljna. Razjasnite sami sebi svoje greške, priznajte ih, a zatim pokažite da ste razumjeli gdje ste pogriješili i pričajte o tome sa svojim nadređenim.

6. Štitite svoje ime. Mnogi mladi PR-ovci rade grešku kada se “polome” da bi izgradili ili zaštitili klijenta, a zanemaruju sami sebe. Budite svjesni sebe, svojeg imena, svoje reputacije i čuvajte to na svim razinama, sve do razine pisanja gramatički ispravnih e-mailova. Također, znajte s kim razgovarate i izbjegavajte neprikladne razgovore o svojim suradnicima ili unutarnjoj politici tvrtke

 

Oznake: , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3