Konačno – svaki drugi Hrvat on line i na internetu – istraživanje Gfk

Istraživanje Gfk o korištenju Interneta u Hrvatskoj na kraju 2011. godine pokazuju da je informacijska i komunikacijska tehnologija zastupljena u oko 70% kućanstava Hrvatske (posjeduju stolno ili prijenosno računalo), te da skoro dvije trećine građana starijih od 15 godina koristi Internet.

U ožujku ove godine također smo se osvrnuli na istraživanje Gfk koje je provedeno krajem prošle godine u kojem se pokazalo kako 58% građana starijih od 15 godina koristi Internet, dok je danas broj korisnika iznad 15 godina 63%.

Kada već govorimo o dobi korisnika bitno je napomenuti da najveći postotak korištenje Interneta nalazimo u skupini između 15 i 24 godine (96%) – skoro svi mladi su na Facebooku:-) dakle, dok je 9% onih iznad 65 godina koji koriste blagodati Interneta u Hrvatskoj.

Što se regija tiče, 68% korisnika živi u Zagrebu i okolici, u Istri, primorju i Gorskom kotaru ih je 66%, u stopu ih prate korisnici u Dalmaciji sa svojih 65%, u Slavoniji je 56% korisnika, na predzadnjem mjestu se nalazi Sjeverna Hrvatska sa 52% dok se na zadnjem mjestu sa 46% nalaze Lika, Kordun i Banovina.

65% korisnika interneta su muškarci, dok je korisnica 62%. Hrvati i dalje najčešće Internet koriste od kuće (87%), a na poslu ga koristi 10% ispitanika.

Što se tiče uređaja sa kojih se koristi Internet, 78% to čini sa stolnog računala, što je manje nego prošle godine kada ih je bilo 83%. Sa prijenosnog računala 45% korisnika ide on line, dok ih je 2010. godine bilo 37%. Onaj podatak koji je nama bio posebno interesantan jest taj da 21% Hrvata koristi mobilni telefon kako bi surfali. To samo pokazuje sve veću ulogu smartphone-ova i mobilnog Interneta u svakodnevnom životu, naime, u prosincu prošle godine bilo je 10% onih koji su koristili mobilni telefon za pristupanje Internetu.

Malo više od polovice ispitanika (51%) na Internet ide nekoliko puta dnevno, jednom dnevno ga posjećuje 25%, što je ukupno 76% na dnevnoj razini. Nekoliko puta tjedno ga koristi15%, jednom tjedno njih 5%, a par puta mjesečno ili rjeđe 4% ispitanika.

Najveći je broj onih koji se Internetom služi do 3 sata tjedno, dok je najmanji broj onih koji ga koriste više od 10 sati tjedno (15%).

Kada su ispitanici sami sebe trebali procjeniti njih, 45% smatralo se dobrim poznavaocem rada na Internetu, jednak je broj onih koji se smatraju početnicima i vrlo dobrim poznavaocima (i jedni i drugi 24%), a ispada da Hrvatska ima 7% Internet eksperata. Ipak, ne zaboravite, ovdje se radi o samoprocjeni 😉

Svi znamo da je lako postati ovisan o Internetu, a čini se kako se takvim smatraju građani Zagreba i Istre više od ostalih (preko 20%), te oni koji pripadaju dobnoj skupini od 15 do 24 godine (26%).

Za kraj možete vidjete u koje sve svrhe Hrvati uglavnom koriste Internet (praćeno u zadnjih 6 mjeseci):

svrha

%

informiranje o dnevnim događajima

74

traženje informacija o proizvodima / uslugama

69

slanje / primanje el. pošte

68

korištenje društvenih mreža

58

slušanje Internet radija /gledanje televizije

30

skidanje glazbe (download MP”)

27

igranje i skidanje igrica

27

informacije o zdravlju i prehrani

22

traženje zaposlenja / slanje ponuda

22

online igre, filmovi, muzika

37

internet bankarstvo

20

traženje informacija o obrazovanju i sl.

20

kupovine putem interneta

20

pisanje poruka (news grupe, forumi, “chat”)

14

“download” programa, aplikacija

14

turističke informacije

13

telefoniranje putem interneta

13

 

Sve rezultate ovogodišnjeg  istraživanja informatičke pismenosti u Hrvatskoj možete pronaći na stranicama Gfk.

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3