Krešimir Macan: Svakim izborima u svakom pogledu sve više napredujemo

U najnovijem broju podlistka Dnevnog lista PRO.PR čitajte o temi “Pomoć u komunikaciji”, odnosno procesima političkih komunikacija i njihovom utjecaju na politiku u regiji. Jedan od autora je i naš Krešo, koji je napisao nekoliko riječi o suvremenim trendovima u izbornim kampanjama, a s naglaskom na trenutačnu kampanju u BiH. U cijelosti prenosimo njegov tekst:

Zemlje regije – od Slovenije do Makedonije – sve profesionalnije pristupaju izbornim procesima, pa tako i samim kampanjama. Rekao bih da u Hrvatskoj i Sloveniji imamo već vrlo visoku razinu kampanja od istraživanja, grafičkog dizajna, video produkcije, društvenih mreža i uloge savjetnika u izbornom procesu, posebice specijaliziranih agencija. Nešto lošija je situacija je u BiH, Srbiji i Makedoniji gdje još nisu savladani svi elementi profesionalne izborne kampanje. Istraživanjima se ne vjeruje, dizajn nekad radi sin vašeg najboljeg prijatelje, a o kvalitetnim fotografijama da i ne govorimo. Naravno, ne treba generalizirati, imate sjajnih primjera, no oni su ipak više iznimka nego pravilo.

Tako je npr. u Hrvatskoj već godinama na raspolaganju javnosti mjesečno istraživanje rejtinga stranaka CROBAROMETAR, ugledne agencije Ipsos Puls, a odnedavno i istraživanje CRODEMOSKOP agencije Promocija Plus, koja su se pokazala vrlo precizna u prognoziranju trendova na izborima. Iako su agencije poput Ipsos Pulsa prisutne i u drugim zemljama regije i u BiH i u Srbiji se tom poslu još prilazi s velikim nepovjerenjem i ne vjeruje se istraživanjima koja se objavljuju u javnosti. Moja su osobna iskustva u obje zemlje, da agencije znaju napraviti svoj posao i isporučiti vam kvalitetno istraživanje. Koje je cilj manipulirati manje kvalitetnim istraživanjima, sami zaključite, istraživačima svakako nije, jer oni prvenstveno žive od privrede, ne politike koja se događa jednom u četiri godine. Istraživanju su temelj da definirate cilj, strategiju i taktiku. I rekao bih što idete više istočnije, sve se to zna, ali zapne negdje na odrađivanju. Sve se dogovorite, izradite strategiju i onda kao da svi čekaju da se to samo od sebe dogodi. Savjetnici, domaći ili strani, nemaju čarobne štapiće, imaju puno znanja i po koji trik. No, glavni posao moraju odraditi kandidati i stranačke vojske.Macan

Prvi susret s kamapanjom u BiH imao sam 2010. kada sam radio na pripremama kampanje za HDZ1990, a kasnije i realizirao zapaženu kampanju njihova kandidata za člana Predsjedništva BiH Martina Raguža. Vizualno atraktivna kampanja (Ovo je moja zemlja – s odličnim vizualima studia Smart iz Mostara Mira Raguža) odskakala je od bljedila drugih rješenja. 2014. su vidljivi nekakvi pomaci u odnosu na 2010. ali i dalje je tu puno improvizacije. Vanjski plakati i slogani pokazuju nedostatak kreativnosti strateških timova, ali i dizajnerske propuste. Od “voštanog” Dodika i suradnika na neprirodnom plakatu, do nečitljivih ogromnih bilborda u Zenici pored kojih sam se provezao proteklih dana. HDZ i HDZ1990 imaju jasan vizualan potpis i prilično jasno prenose poruke svojim biračima. SDA ima vizualno dotjerane plakate, ali sterilne – pa svi birači SDA znaju kako izgleda Bakir Izetbegović – no što im on poručuje. Cunami SBB-a je grafički jednostavan, kao i odlučne promjene DF-a. Kad prođete ulicama teško će koji privući pažnju i tu je možda najbolje procijenio SDP koji je odustao od takvog vida kampanje i odlučio donirati dio sredstava stradalima u poplavama.*

Kako će se koristiti televizije i tisak, tek nam ostaje vidjeti – no sudeći po prvim video spotovima – tu stvari stoje produkciji mnogo bolje. Odličan, “turski” spot SDA i Bakira Izetbegovića igraju se s patriotskim emocijama građna BiH i ako ništa drugo privlače pažnju prekrasnim kadrovima BiH. U tisku očekujem prepisivanje s vanjskih plakata.

Tako dolazimo do novijeg dijela kampanje, koji je vrlo zanimljiv u ovom ciklusu – Internet i društvene mreže. Stranke su odlučile, po prvi put, više investirati u ovaj dio kampanje, pa je za očekivati da će se povlačiti neki novi, neviđeni potezi (ne mislim pritom na kupovanje fanova – navijača u Pakistanu ili Indoneziji samo da bi im broj bio veći) – od kampanja po portalima, Facebooku i Googlu, pa sve do Twittera. 2/3 birača je na društvenim mrežama, polovina ih ima pametan telefon i danas možete puno više od pukog zivkanja ili slanja SMS-ova. I odnos se snaga promjenio – dok su nekad kampanjama dominirale televizije i tisak, danas je Internet istisnuo tisak i logična je ova odluka stranaka. Sve više ljudi čita i prati vijesti isključivo putem on linea. Bez obzira kako pojedinačno rješenje bilo uspješno u nekoj kampanji u svijetu, potrebno ga je lokalizirati uz pomoć domaćih stručnjaka i dizajnera, jer jedino oni razumiju lokalni kontekst i jedino je tako moguće ostvariti sinergiju novih rješenja i tehnologija i lokalnih stranaka i njihove infrastrukture. Postoje timovi, prije svega u velikim strankama, koji imaju iza sebe iskustva više izbornih ciklusa i njima ne treba puno da usvoje nova znanja koja im često donose stran savjetnici u nedostatku domaćih. I na kraju ne zaboravite, jedan važan element, isto sve snažniji što idete istočnije. Kažu da bit demokracije nije u glasanju, već brojanju – dakle ako već dobijete glas, pokušajte da ga ne izgubite nakon što se biračka mjesta zatvore.

* autor je angažiran u kampanji SDP-a na izborima 12.10.2014.

Pogledajte i tekstove drugih autora:

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3