Mračna strana Facebooka

Svaki dan se ulogiram na Facebook, obnovim status, počaskam sa prijateljima, pogledam nove fotke, saznam gdje, tko, koga, kada i zašto, a niti ne slutim što se zapravo krije iza svega toga. Nije ovo neka velika teorija zavjere, ali sve mi više počinje iritantno ličiti tome.

Doktorand na Queen’s University u Kanadi, Dan Trottier, za svoju disertaciju proučava povezanost između nadzora i društvenih mreža. Pritom, pod nadzor mislim na sustavno prikupljanje podataka o nekome.
Premda ima vremena do 2010. da napiše svoj rad, već sada je došao do zaključka da je ta zastrašujuća veza naša realnost. Sa svojih 27 godina i sam je na Facebooku, poput mene i još 140 milijuna ljudi diljem svijeta, ali sve se nešto premišlja i čak potiče druge da razmisle o tome čemu se podvrgavaju pristajući na komunikaciju putem te društvene mreže.

Poslodavci, fakultetsko osoblje, policija, službe sigurnosti, pripadnici sektora prodaja, roditelji i mnogi drugi koji jednostavno nemaju pametnijeg posla, učestalo pretražuju po raznim društvenim mrežama detalje o interesima, sklonostima i ponašanju članova istih. A svi ti članovi, svojevoljno objavljuju detalje o svom manje ili više uzbudljivom životu.

Ime i prezime, datumi i mjesta rođenja, politička i vjerska opredjeljenja, bračni status, školovanje, prijašnje i sadašnje zaposlenje su prava bogata riznica osobnosti, ali predstavljaju problem. Svima nam je to već palo na pamet, pa ograničimo profil samo na one koji su nam prijatelji, pa još prijatelje raspodijelimo na poslovne i privatne, pa brže bolje brišemo kad netko stavi fotku koju nismo htjeli da stavi i tako. Sve je to jedna velika borba, a samo zato jer smo se navukli na taj prokleti fejs. Tu ću dodati video na koji sam naletila a kaže sve, Facebook song. Radosna pjesmica, prije nego li se upustim u sve negativne strane FB-a.

Trottier je izjavio da su tako javno izložene informacije, stajale ljude posla, suspenzija, kazni, uništenih mogućnosti za drugo zaposlenje, a neki su postali i žrtve kriminalnih radnji, poput krađe podataka ili banalnije, pljački jer objave u statusu kad ide na put ili kad izlaze, s kim izlaze i slično. Da ni ne spominjemo prekršitelje zakona, koje je policija našla putem Facebooka. Da, bilo je likova koji su tražili atentatore preko fejsa, poput onog koji se htio riješiti Eve Moralesa.

Iako Trottier tvrdi da su studenti koje je ispitivao o FB-u pokazali iznimno znanje o zaštiti osobnih podataka i solidnu razinu svjesnosti o riziku društvenih mreža, malo tko zapravo koristi one postavke u account settingsu. Prije svega su sveli vlastitu zaštitu na obranu od bivših dečkiju, odnosno cura, blokirajuće te ‘tamne mrlje prošlosti’ da im ne mogu vidjeti profil niti biti prijatelji. Drugi na listi su roditelji, koje isto spretno i često blokiraju.

Izvršni direktor u „Center for Digital Democracy” u Washingtonu vjeruje da je malo tko zapravo svjestan da sve što se objavi, posebno ovim putem, biva analizirano i po potrebi prodano! Facebook koristi informacije za ciljano oglašavanje, ipak bez identifikacije članova, kako već stoji u pravilima korištenja.

The International Working Group definirila je ključne rizike u korištenju društvenih mreža, a među njima su:
• Jednom objavljeni podaci mogu ostati zauvijek vidljivi
• Izmjena podataka može uključivati treću stranu, poput oglašivača i ovlaštenih organa vlasti
• Treća strana može zlorabiti prikupljene informacije
• Objavljene fotografije se mogu putem softwarea za prepoznavanje lica koristiti kao univerzalni identifikatori
• Dostupnost podataka povećava mogućnost krađe identiteta

I za kraj, prenijet ću kako je to gospodin Trottier lijepo rekao: „U teoriji, Facebookove sigurnosne postavke su prilično čvrste i jasne. Ali kad se pogleda šira slika, to je i dalje javno borilište.”

I Glas Istre je 6. veljače objavio komentar na Facebook pod imenom “FACE to FACEbook“. Svoja prva iskustva s tom društvenom mrežom opisao je kolumnist Nenad Marjanović (Dr.FRIC). “Na internetu postoji jedno carstvo u kojem caruje drugarstvo, u kojem sve je lijepo, u kojem ljubav caruje… To mjesto zove se Facebook i na njemu su sve prijatelj do prijatelja”, počinje svoju kolumnu Dr. Fric, ubrzo neugodno iznenađen pregrštom tajni koje se mogu ‘samo tako’ otkriti na fejsu.

Ukoliko vas zanima više o ovoj temi, preporučam članak o Trottieru.

Sve što smo dosad pisali o Facebooku potražite ovdje.

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3