Najpopularniji video portali: Hulu opasno blizu YouTubeu

Slika govori više od tisuću riječi, stara, sad već možemo reći i narodna… Mnogi su već otkrili sve prednosti video snimaka na Internetu, a najbolji među njima su to i pošteno odradili pružajući platforme za upload i download najrazličitijih uradaka, od onih kućnih do video vijesti.

Prema statistikama Appliana, proizvođača softwera za download on line videa, korisnici Interneta najviše skidaju snimke s Youtubea, što i ne čudi jer je to najjači svjetski video portal. To i nije neka šokantna vijest. Dok sam tražila neki zgodni video da ga stavim u ovaj blog s jubito-a, uvidjela sam da YouTube ima svoj YouTube channel. Iako smo svi već uvjereni da znamo sve što je bitno za znati o “Video bogu”, nije naodmet spomenuti par detalja. Stvorili su ga u PayPalu u veljači 2005. Svemogući Google otkupio je YouTube u studenom 2006. Navodno su ga Chad Hurley i Steve Chen kreirali nakon što su imali poteškoća u objavljivanju i međusobnom dijeljenju videa sa stanovite večere u stanu od jednog od njih. Rano sjedište YouTubea bilo je u prostoriji iznad jedne pizzerije i kineskog restorana u San Franciscu. Prvi uploadani video bio je Me at the zoo.

Drugo mjesto po popularnosti zauzeo je Hulu. Sramim se, ali moram priznati da prvi put otipkah www.hulu.com upravo zbog ovog bloga. Najgore što se moglo dogoditi, dogodilo se. Trenutno se njhovi clipovi mogu gledati samo ako ste u SAD-u jer nisu još riješili pravnu regulativu s ostalim zemljama, budući da emitiraju on line vodeće američke TV hitove i pokušaj su komercijalnih televizija da uzmu svoj dio on line video kolača. Stoga ne čudi da surferi rado skidaju upravo sadržaje poput komedije Saturday Night Live. Eto, kako je to kad nismo Amerikanci. Moram priznati da sam iznimno razočarana, jer mi je već na početnoj stranici palo u oko nekoliko izvrsnih filmova i par emisija. Ipak, malo informacija o tom video content provideru: Hulu je pokrenut u ožujku 2007. godine, a u vlasništvu je NBC Universal, News Corp. i Providence Equity Partners. U osnovi nudi besplatno TV serije, filmove, talk-show emisije te klipove oko 130 proizvođača uključujuči Fox, NBC Universal, MGM, Sony Pictures Television, Warner Bros. i druge poznate tvorce hitova našeg doba. Funkcionira jednako kao YouTube, pronađete što vas zanima, odaberete, zavalite se i gledate. Ako ste preko bare, jasno.

Treća pozicija je Deezerova. Hvala Bogu, pa bar muziku možemo slušati i s ovu stranu Zemlje. Popularna stranica posvećena glazbi koja uključuje top liste, video spotove i svježe novine iz svijeta hitova. Odlično je to što zaista možete naći štogod vam padne napamet od internacionalnih uradaka, tražilica je jednostavna i sve radi bez greške. A vrag mi nije dao mira, pa sam morala provjeriti ima li naših izvođača nekim čudom. I pomislih, ako ikog ima, ima Seve. I zaista, prvi video: Moja štikla. Našla sam još i Gibonnija, i to je to. Ubrzo sam odustala od daljnje potrage za naših gore listovima jer mi baš i nije išlo. Stranica ne pruža mogućnost downloada, već samo preslušavanja i gledanja, pa nije čudo da se pojavila na top listi Appliana koji analizira odakle se sve skidaju video klipovi.

MySpace je pak već rutinski pri samom vrhu godinama i to ne zahtjeva posebno objašnjenje zbog praktičnosti i novine koju je donio kad se pojavio, a ostaje i dalje jedinstven zbog mase prednosti. Po definiciji, MySpace, lansiran u kolovozu 2003., je social network website poput Facebooka, koji uključuje interaktivnost, mrežu prijatelja, službene i osobne profile, blogove, grupe, fotografije, video, glazbu i sve to kao mogućnosti u potpunosti ovisne o željama korisnika. Prema prošlogodišnji podacima, MySpace ima 110 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, od kojih je 85% punoljetno.

Na peto mjesto najposjećenijih siteova s video sadržajem smjestio se CBS.com. Službena stranica CBS-a nudi mnoštvo video clipova svojeg programa, od kojih su trenutno najpopularnije epizode CSI i Navy CSI, pitam se kako to… Uz rame im je tražen i David Letterman show, te neizostavni Big Brother.

Šesto mjesto zauzima Pandora, radio portal istoimene postaje. Nažalost, nisam mogla otkriti zašto je ta stranica toliko posjećena, jer kao i u slučaju Hulua, ne mogu se pratiti izvan granica SAD-a, ali zato je tu Wikipedia.  Izaberete glazbu ili autora kojeg volite i Pandora vam nudi odabir pjesama ili muzike koju možete poslušati i kupiti (ili pak skinuti besplatno ako to znate). Nije čudo da ne rade preko bare, reguliranje autorskih prava je jako zamršeno.

BBC – British Broadcasting Corporation, najpoznatija je i među najstarijim radio-televizijskim postajama na svijetu. Pioniri emitiranja nisu propustili niti iskoristiti sve magične prednosti Interneta. Već dugo mi je BBC draga stanica za prosurfati po novostima i ne mogu reći da me čudi visoka pozicija na ovoj listi. Njihove stranice su posebno praktične zbog aktualnih video vijesti, iznimno oku ugodnog i jednostavnog stilski portala za korištenje i potragu. Svakako ga preporučam za posjet, jer je aktualan i iscrpan.

Došli smo do osme pozicije i meni još jedne nepoznanice, uStreama. Riječ je o stranici koja pruža platformu za live video streaming; ispričavam se na izbjegavanju hrvatskog prijevoda jer mislim da je ovako jasnije – izravni video prijenos bi bio pokušaj hrvatskog prijenosa. Uz uobičajno gledanje videa, nudi mogućnost trenutnog chata pod videom. Nažalost, moram primjetiti da mi je većina materijala ondje, posve nepoznata, osim naravno onih najpopularnijih, i dalje je tu Obamin pobjednički govor. uStream nije stoga isključivo live prijenos, već ima i detaljnu bazu snimljenih materijala, koje su premijerno emitirali uživo.

Liveleak sa svojim sloganom “Redefining The Media” je na devetom mjestu najpopularnijih. A jasno mi je i zašto. Iznimno zanimljive priče u video formatu sa svih krajeva svijeta, o političkim zbivanjima, trenutnim aktualnostima te reality snimkama. Čim se otvori početna stranica, vjerujem da ćete odmah naći nešto što želite pogledati. Od dotoka goriva avionu u zraku, preko mećave u Bostonu do irskog voditelja kojeg ometa huligan. Liveleak je nastao u listopadu 2006. i smatra se jednim od poticatelja građanskog novinarstva, posebno u smislu mogućnosti komentiranja političkih događaja, debatiranja i sličnog. Vlasnik stranice je Ogrish.com, poznat kao šok-site zbog eksplicitnih snimki i necenzuriranih, nerijetko uznemirujućih video snimaka, poput smaknuća i ratnih prizora.

Došli smo i do desetog mjesta, uvjetno rečeno posljednjeg, jer ipak pričamo o najposjećenijim portalima na svijetu. Dailymotion je video hosting website čije je sjedište u Parizu. Zanimljiv detalj je da je ta domena registrirana mjesec dana nakon one od YouTubea, a profunkcionirala je ipak nešto prije ‘najvećeg na svijetu’. Ono što je pomalo razočaravajuće jest činjenica da i na ovom siteu neki video klipovi nisu dostupni nama, Hrvatima. To me već pomalo frustrira, ali što je tu je, autorska prava su autorska prava. Uradci su raspoređeni po rubrikama, i zaista ima svega i svačega. Od vijesti do kvazi snimaka NLO-a. Do kraja prošle godine Dailymotion je stigao do 36 milijuna posjetitelja mjesečno, a domene je otvorio i u SAD-u, Kanadi, Brazilu, Portugalu, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj i drugima.

Za još dnevnika na temu novih medija kliknite ovdje ili pak na neku od kategorija ili ključnih riječi ispod dnevnika.

Oznake:

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3