Obami petica za nastup, novinarima jedinica za prepisivačinu

Ovogodišnja večera novinarskog zbora Bijele kuće, održana 10. svibnja u Washingtonu, bila je obilježena erupcijama smijeha te oduševljenjem svih prisutnih, a za sve to zaslužan je ni manje ni više, već sam Barack Obama.

U cijeloj situaciji doista nije upitno kako je svojim obraćanjem prisutnima, u maniri „stand up” komičara, Obama uspio razdrmati ovo tradicionalno formalno okupljanje. Ono što pomalo iznenađuje jest entuzijazam s kojim svjetski mediji izvještavaju o tom događaju. Naime, mora da je ovakav nastup mladog predsjednika, koji je na čelo najutjecajnije svjetske sile stao upravo u jeku najveće ekonomske krize, bio u najmanju ruku posve neočekivan. Kako inače objasniti ovoliki ushit oko nečega što je već viđeno?

Iako je i sam Obama rekao kako je dio nasljedstva što mu ga je Bush ostavio upravo to da se na ovoj večeri ima pojaviti i zabaviti se, svjetski mediji redom su se raspisali o njegovom šarmu i smjelosti, jer osim što je svojim doskočicama dotakao mnoge republikance, nije štedio ni vlastitu administraciju, kao ni samoga sebe. Od CNN-a, preko NY Timesa , do britanskog Mirrora, svi su prenijeli kako su hollywoodske zvijezde puno više uživale u njegovim šalama nego onima koje je ispričala profesionalna komičarka Wanda Sykes.

S jednako mnogo žara je u hrvatskim medijima prenesena vijest o tome kako su se uzvanici te večeri zabavljali uslijed Obaminog showa. Tako je na hrvatskom portalu index.hr preneseno kako je američki predsjednik „do suza nasmijao de Nira, Afflecka, Demi Moore, Stinga i druge uzvanike večere”, dok se na stranicama portala dnevnik.hr može pročitati i pogledati većina Obaminih šala i viceva.

„Tako je, primjerice, najavio otvaranje knjižnice posvećene uspjesima prvih 100 dana njegova predsjednička mandata te obećao da će u ‘idućih 100 dana biti tako uspješan da će ih završiti za 72 dana, a 73. dan će se odmarati’. Šalio se i na račun svog čestog korištenja tzv. ‘blesimetra’ kod čitanja govora, te na obratnu navadu potpredsjednika Bidena da improvizira govore, što povremeno zahtijeva naknadne ispravke. Za državnu tajnicu Hillary Clinton kazao je kako ga je po svom povratku iz Meksika ‘zagrlila i rekla da on mora osobno otići ‘dolje’, a to se dogodilo uoči izbijanja epidemije svinjske gripe.

Za svog predstojnika ureda Rahma Emanuela, znanog po sklonosti psovkama, Obama jer rekao da mu današnji blagdan (Majčin dan) teško pada, jer ‘nije navikao reći ‘dan’ nakon ‘majka’. Za bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya kazao je da nije mogao doći na večeru jer piše memoare pod naslovom ‘Kako upucati prijatelja i ispitivati ljude’, aludirajući na njegov lovački incident i povezanost sa spornim CIA-inim metodama ispitivanja zatočenih.”, piše dnevnik.hr.

Međutim, nitko iz medija, kako stranih, tako ni domaćih, ne spominje kako je čitava ova situacija deja vu iz 2005. godine kada je Laura Bush, tada prva dama, izvela identičnu točku. Naime, kada je na istom ovom okupljanju prije točno četiri godine tadašnji predsjednik G.W. Bush započeo svoj govor, njegova ga je supruga prekinula, preuzela pozornicu te nastavila, baš kao Barack Obama 2009., u tonu komičara. Nazvavši sebe očajnom kućanicom i ismijavši česte gafove svoga supruga, Laura Bush tada je izazvala izuzetno pozitivne reakcije te je nasmijala prisutne do suza.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EQv0v3Xme0I[/youtube]

Leži li razlog tomu što se nitko od medija Obamu nije usudio nazvati copycatom u tome što je Amerika još uvijek u fazi Obamamanije, stanju u kojem se na sve što predsjednik učini gleda blagonaklono ili je doista iznimno talentiran komičar, pa mu je javnost sklona oprostiti neoriginalan pristup, ostaje pitanje. Možda je odgovor i u činjenici da je većini populacije Obama dobrodošlo osvježenje nakon Busha. Bilo kako bilo, bez obzira na to kako će se Obami progledati kroz prste, nema razloga da se isto učini novinarima od kojih se nitko značajnije nije osvrnuo na usporedbu dva navedena „nastupa”, već su gotovo prepisivački prenosili vijest jedni od drugih.

Kliknite na link na kraju za više tekstova na teme Barack Obama i odnosi s medijima.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3