Predsjednički izbori – tko je sve u trci?

Sinoć sam bio pozvan komentirati neke od predsjedničkih kandidata u emisiji “Provjereno” Nove TV (nevjerojatno koliko poruka stiže već u rano jutro s komentarima na istu – dakle čini se da je našla svoje mjesto u TV rasporedima opinion makera).

Zanimljiva su imena koje je Provjereno dobio telefonskim istraživanjem. Prvih pet su:

1. Zoran Milanović
2. Ivo Sanader
3. Radimir Čačić
4. Nadan Vidošević
5. Milan Bandić

Ima li prostora za nova ili za neka iznenađenja? Ja sam nekako skeptičan prema tome da će se Sanader kandidirati za predsjednika države, ali neki argumenti za tu priču su dosta jaki. Što vi mislite?
Ima li mjesta za neko novo ime, poput Gorana Radmana, koji očito ovih dana ispipava teren?

Inače sve što smo dosad pisali o izborima potražite ovdje.

Evo još malo o ovoj temi s dnevnik.hr – vidim da su se neki bavili anketom samom – uzorak od 1000 je sasvim ok, ovo je spontano spominjanje imena kandidata – dakle pitanje je očigledno bilo za koga mislite da bi bio dobar sljedeći predsjednik, ali bez da je ponuđen izbor imena. Zato su i rezultati ovakvi kakvi jesu – nastali pod utjecajem dojma o samim tim političarima ili već postojećim (neslužbenim kampanjama). Iako Milanović kaže u jednom trenutku da je do izbora još godina dana, de facto predsjednička kampanja je počela i uskoro će se morati otkrivati karte. Prije svega za neke aspirante koji bi možda željeli nekakvu poziciju da uopće relevantno sudjeluju u trci – jer to neće stići nadoknaditi u samom finišu kampanje.

Još malo o anketama…

Ja kao profesionalac u ovom poslu vjerujem da imam dovoljno iskustva s anketama i tu se ne griješi puno, naročito kod onih verziranijih agencija – imate jedan dnevnik kod mene na tu temu, pa tko voli nek izvoli – http://manjgura.hr/mediji/tko-bolje-stoji-po-vama-nino-ili-plinio/ (imate i mogućnost skinuti kompletna istraživanja).

Puno tu stvari ovisi – recimo fenomen Đurđe Adlešić kao jedne od najpopularnijih političarki po anketama – naime recimo kod Pulsa ih uvijek pitaju za ista imena u nekom ciklusu istraživanja, pa ako u proteklom mjesecu ne napraviš nekakav nered, a ljudi te poznaju, reći će it’s ok – ali to nije stvarni ranking tko je najpopularniji već odgovor na tako postavljeno pitanje.

Pa razlike telefonci, terenci itd. – puno toga, ali poruka mi je nemojte biti tako nepovjerljivi prema anketama – u Hrvatskoj se rade dosta dobro – ima padobranaca, pa i takvih rezutata, no zato ih uvijek imate s čim usporediti. Recimo kod ove ankete uzmite u obzir da je telefonska, da je HDZ tradicionalno tu malo podzastupljen, dakle Milanović i Sanader u realnosti su tu negdje:-)

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3