Prezentacije – kako učiti od najboljih

Kako napraviti dobru prezentaciju? Što uopće prezentaciju čini zanimljivom? Je li taj ‘obični’ Powerpoint uradak glavni akter javnog nastupa ili je to ipak govornik? Ta i još milijun drugih pitanja pojavljuju se mnogima poput upitnika iznad glave kad se spremaju za suočavanje s „ne daj Bože“ nezainteresiranom publikom.

Prije svega, nakon udaha i izdaha te brisanja iz sjećanja svih dosadnih prezentacija koje smo možda vidjeli, najlakše i ujedno najmudrije je pogledati kako to rade pravi Powerpoint maheri. World’s Best Presentation Contest ’09 iznjedrilo je prezentacije koje su korisnici SlideShare-a ocijenili izvrsnima. SlideShare je najjednostavnije rečeno društvena mreža putem koje ne objavljujemo i razmjenjujemo slike, statuse, videa i slično, već prezentacije.

Jednom kad postanete registrirani korisnik, možete prilično bezbolno objaviti svoj uradak. Podjednako je važno da i bez registracije možete vidjeti i tuđih ruku djela. A tu zbilja ima svega, lijepo složeno po kategorijama ili pak popularnosti. Slideshare se na kraju krajeva ne ubraja bezveze u alate za učenje.

Vratimo se najboljima. Kako smo već ranije pisali u blogu Moć prezentacije ili kako ne držati prezentacije – “Sve je stvar dojma, svi to znamo, naročito PR-ovci i marketingaši kojima ta činjenica osigurava kruh svagdašnji. Znao je to na vrijeme i Bill Gates pa je stvorio Powerpoint i podario svakom informatički pismenom čeljadetu najfunkcionalniji alat za sažeto, dopadljivo i učinkovito predstavljanje njegovih lucidnih ideja”. Navodno Mac korisnici imaju još bolje alate, no mi ih obični smrtnici ne stignemo probati:-).

Kakav dojam ostavljaju prezentacije pobjednika spomenutog natjecanja?

Uz savjete stručnjaka koje možete naći guglajući prostranstvima web-a, jednostavno možete i pogledati jednu od prezentacija o tome kako se prezentacije rade. Preporučujem da pogledate više ovakvih primjera koji vam se nude na kraju donjeg, jer svaki nudi svoj pristup, a ako pak hoćete radikalan pristup obavezno pročitajte, ako već niste, Moć prezentacije ili kako ne držati prezentacije Setha Godina koji nema tako lijepo mišljenje o PowerPointu:-).

Oznake:

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3