Ratni PR: U boksericama i japankama protiv talibana

Zadnjeg ponedjeljka u svibnju u Sjedinjenim Državama se obilježava Memorial Day – Dan sjećanja na sve žene i muškarce poginule u američkim ratovima – ove godine bilo je to 25. svibnja. Ovogodišnji Dan sjećanja obilježio je mladi Zachary Boyd, spomenut u većini vijesti prije tjedan dana. Naime, 19-godišnjak je postao svjetski poznat zbog fotografije na kojoj pri napadu talibana u rovu stoji u boksericama, crvenoj majci i pancirki, inače potpuno naoružan.

Dražesni Teksašanin nije namjerno to učinio kako bi odaslao neku poruku ili nešto slično, već se talibanski napad dogodio dok je spavao. Kako je ponosna majka vojnika u Afganistanu objasnila, on se jednostavno nije stigao odjenuti, već je zgrabio što je mogao i pridružio se kolegama iz postrojebe.

Odličan je bio komentar čitatelja na NBC-jevoj stranici koji prenosim izvorno: „I had to laugh when I saw this picture. But hey…aside from the super red “I’m over here!” shirt, I think you’d fight naked if you had to. :-)”

Robert Gates, američki ministar obrane, izjavio je povodom ovog događaja: „Svaki vojnik koji uđe u bitku protiv talibana u ružičastim boksericama i japankama ima specifičnu vrstu hrabrosti. Mogu se samo pitati kako je ovo utjecalo na talibane. Samo zamislite da to vidite – lik u roza boksericama i japankama vas drži na nišanu”.

I tu dolazimo do glavne teme, mladi Boyd i Gatesova reakcija neprocjenjiv su primjer ratnog PR-a. Takvo što, ma koliko se rijetko spominjalo, posebno je Amerikancima potrebno više no ikad. Iako je Obamino preuzimanje predsjedničke uloge svakako poboljšalo atmosferu preko velike bare, ratni sukobi na drugom kraju svijeta i to iz razloga koji se nerijetko karakteriziraju kroz američku glad za moći odnosno naftnim derivatima, ‘malim ljudima’ sve više i više gube ikakav smisao.

Tu je sasvim slučajno odlično uletio polugoli Boyd. Fotograf Associated Pressa se, eto, našao ondje, fotografija je završila na naslovnici New York Timesa, a vijest se proširila brzinom Interneta.
Mada bi svaki vojnik zbog takve neopreznosti i nepromišljenosti bio smjesta kažnjen, Gates je podržao mladića. Zašto? Zato jer je taj dečko učinio ono što nijedna službena izjava ne može, nijedna snimka s bojišta ni državnik ne može. Boyd je prikazao drugu stranu vojske, ujedno demonstrirajući srčanost, hrabrost i ideju da Amerikanac talibana može pobijediti i u gaćama. Gates nije bio lud da kazni 19-godišnjaka. Štoviše, odao mu je počast. Lukavo, prije svega, ali i logično za svakog tko išta zna o odnosima s javnošću. Prilika se ukazala, i to kakva, moglo je biti loše, jer kog boga klinac u gaćama paradira po prvoj crti?

Mladić se navodno još i našalio prije nego li je NY Times izašao obavijestivši obitelj da bi mogao osvanuti na naslovnici i ostati bez posla kad ga predsjednik vidi takvog. Eto, zadržao je posao, pohvaljen je i kako to već ide, a vojska je dobila novu maskotu. I svi sretni. Osim naravno momaka koji ginu svakodnevno na bojištima bogu iza nogu i njihovih obitelji.

Kliknite na link na kraju za sve što smo pisali na temu odnosi s javnošću i odnosi s medijima.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3