Sam svoj majstor: Najbolji online alati za brzu izradu infografika

Već smo pisali kako su riječi out, a slike in, pa vam, kao nastavak, u ovom blogu donosimo i nekoliko internetskih alata uz pomoć kojih tekst i podatke možete organizirati da budu oku privlačniji, a umu jednostavniji. Dobra je vijest da ne trebate biti grafički dizajner da bi koristili prednosti ijednog od ovih alata: dapače, broj već unaprijed profesionalno dizajniranih tema između kojih možete birati zadovoljit će i one najzahtjevnije.

abstract-1231870_1280

Canva – Najpopularniji i vrlo jednostavan online alat za ne-dizajnere koji nudi velik izbor besplatnih mogućnosti. Osim infografike, možete izrađivati letke, prezentacije, FB covere, postere, pozivnice i vizitke. Daje mogućnost direktnog dijeljenja vaše infografike na društvenim medijima. Kad ste završili sa infografikom, pohranite je kao sliku ili u pdf formatu.

Venngage – Učenici i studenti imaju opciju besplatnog korištenja ovog alata, a inače se naplaćuje. Nudi čitav niz kreativnih predložaka, a velika prednost mu je što ima cijeli odjeljak s određenim temama i kategorijama za infografike.

Visme – Odličan izbor za jednostavno stvaranje vizuala. Ima veliku i zanimljivu kolekciju predložaka, ikonica, fontova i grafika. Ako ne možete pronaći savršen predložak za svoju infografiku, imate opciju stvaranja vlastitih.

Easel.ly – Možda ima najsiromašniju ponudu tema od svih nabrojanih, ali Easel.ly je, kako mu i samo ime kaže, toliko jednostavan za upotrebu da dopadljivu infografiku možete napraviti u svega nekoliko minuta.

Infogram – Brz alat za pretvaranje grafova i tablica svih formata iz dosadnih podataka u zanimljive infografike. Zamjerka Infogramu je što slike ne možete spremiti na svoje računalo nego izravno na društvene mreže, blog ili web stranicu, a u besplatnoj verziji se nalazi i vodeni žig u kutu slike.

Piktochart – Stranica uz pomoć koje možete izraditi i kompleksne infografike, a uz to pruža uistinu predivan dizajn i mnoštvo tema koje ni profesionalne dizajnere ne bi ostavile ravnodušnima.

EdWordle – Novi alat, baziran na Wordleu koji je prošle godine ugašen. Ne spada u klasične alate za izradu infografika, ali samo učitajte tekst i EdWordle će sam vizualno (u obliku oblaka) prikazati organizaciju riječi u tekstu. Kao što sam opis stranice kaže, zgodna igračka.

Prezi – Prezi je kategorija za sebe. Ne spada pod alate za izradu infografika, ali svakako spada u najdojmljivije alate vizualne organizacije podataka. Najjednostavnije ga je opisati kao „Powerpoint na stereoidima“. Alat koji se plaća, ali vrijedi svake uložene kune jer dosadne statične prezentacije pretvara u pokretne slike. Da ne odajemo previše detalja, najbolje je da sami pogledate kako prezentacija u Preziju izgleda. To možete učiniti ovdje ili klikom na video ispod.

A sad se ispričavamo, idemo pomoću ovih alata napraviti popis namirnica za kupnju, prikaz oborina u gradu Zagrebu zadnjih godinu dana, osobnu vremensku crtu i prezentaciju za klijenta. Lako se, naime, navući.

Oznake:

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3