Šest stvari koje radi community manager

Iako je na našem tržištu vruća tema posljednjih nekoliko godina, community management još uvijek je široj javnosti samo djelomično poznat pojam. Za sve one koji se još uvijek pitaju što ovaj posao uključuje donosimo vam blog sa portala jasnoiglasno.com u kojem autorica Mila Perović donosi šest točaka koje su ključne za community managera, a tekst vam u cijelosti donosimo u nastavku.

Osobno sam to uočila više puta prilikom neobaveznih razgovora s netom upoznatim osobama, koji gotovo u pravilu donose pitanja poput „A čime se ti baviš?“ Ovo uobičajeno pitanje, ako je postavljeno od strane nekoga van struke, ponekad se pretvara u pravi izazov. „Community management, da, da, znam što je to, to je ono kada objavljuješ statuse na Facebooku…“

Jest, i to je dio community managementa. Na prvi pogled, ovaj posao zaista može djelovati jako cool i zabavan, no ispod onoga što se vidi na Facebook Timelineu krije se čitav niz „nevidljivih“ aktivnosti te mnogo uložene energije.

Što radi community manager, osim što objavljuje sadržaj na društvenim mrežama u ime određenog brenda?

1. Moderator je komunikacije između članova zajednice okupljenih na različitim društveno-mrežnim odredištima koje povezuje neki zajednički interes.

Tu zajednicu mora dobro poznavati i s njom živjeti, znati kako na što reagira, kada je aktivna a kada spava. Njegov je zadatak tražiti i producirati sadržaj koji će joj biti interesantan, koristan i zanimljiv, dovoljno vrijedan da ga nagradi svojom pažnjom, likeom ili komentarom. Samo kvalitetan i relevantan sadržaj može biti ono što će povezati tu zajednicu, a za slatke životinje, smiješne slike i statuse poput „Dobro vam jutro/Laka vam noć“ tu više mjesta nema!

2. U konstantnoj je komunikaciji s klijentom i upoznat je s njegovom domenom poslovanja, tržištem, trendovima, konkurencijom.

Njegov je posao zastupati brend na društvenim mrežama i biti online ambasador njegova imidža, a tu zadaću može kvalitetno obavljati samo ako vlada materijom, bilo da je riječ o telekomunikacijama, turističkoj destinaciji ili glazbi.

3. Za svoje je korisnike dostupan stalno, u svako doba dana.

Njegovo radno vrijeme ovisi o ritmu zajednice njegovih fanova i followera. Na upite korisnika odgovara u što kraćem roku, uvijek je raspoložen za neobavezan razgovor s njima i većinu poznaje poimenice, a njegova najveća noćna mora je slaba baterija na smartphoneu, bez blizine utičnice.

4. Prati ponašanje i navike svojih korisnika, pri čemu bitnu ulogu ima metrika društvenih mreža.

Statistika, izrada izvještaja, prikaza rezultata i praćenje aktivnosti na društvenim mrežama važan je aspekt ovog posla i rezultira vrijednim pokazateljima prilikom planiranja budućih aktivnosti, ne samo na društvenim mrežama, već i od strane klijenta. Prezentacija pravih podataka na pravi način za klijenta može biti ključna za njegovo poslovanje.

5. Puno vremena ulaže u edukaciju i praćenje svih novosti u svijetu društvenih mreža, tehnologije i trendova u industriji.

Jedna naizgled mala promjena u algoritmu prikaza objava korisnicima Facebooka ponekad znači pravu revoluciju. Community manager, osim što mora biti upoznat sa svim promjenama s kojima se svakodnevno susreće na društvenim mrežama, konstantno mora testirati mogućnosti za poboljšanje odnosa s korisnicima i predlagati ideje kojima će zajednicu još više osnažiti, povezati i povećati. Pristup strategiji nastupa na društvenim mrežama uvijek mora biti proaktivan, pri čemu veliku ulogu ima kreativnost.

6. Vješto barata riječima.

Složiti Facebook status ili tvit od 140 znakova zahtijeva puno više truda i promišljanja nego što bi se na prvi pogled moglo učiniti. On ponekad mora biti kratak i jasan, ponekad opširan, ponekad ozbiljan, ponekad duhovit, a nerijetko zanimljivošću prikriveno promotivan. Budući da je format ograničen, ovdje je zaista bitna svaka riječ odnosno znak, a na koncu, sve to pada u vodu bez dobrog poznavanja gramatike i pravopisa.

 

Oznake:

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3