Što PR-ovci mogu naučiti od Vladimira Putina?

Situacija u kojoj je Rusija preuzela inicijativu i pokrenula diplomatsko rješavanje situacije u Siriji bila je prilično iznenađujuća s obzirom na povijesnu pozadinu i diplomatske odnose ove dvije države. Međutim, činjenica da se ruski predsjednik Vladimir Putin obratio američkoj javnosti člankom u New York Timesu je skoro pa nevjerojatna (također, prilično veliki uspjeh i za agenciju za odnose s javnošću Ketchum koja surađuje s ruskom Vladom). Pozivajući na oprez prilikom donošenja odluke o vojnoj intervenciji u Siriji, Putin je iznio tvrdnju kako je napad kemijskim oružjem djelo sirijskih pobunjenika – tvrdnju koju je Bijela kuća odmah negirala. Ipak, Putinov pomirljivi ton i pomno birane riječi svakako su zaintrigirali američku javnost i ubacili zrno sumnje u prosječnog Amerikanca.

vladimir_putin_01Najblistaviji dio ovog Putinovog obraćanja američkoj javnosti svakako je zadnji odlomak u kojem bivši KGB-ovac (ili njegov tim suradnika) pokazuje sve svoje komunikacijske vještine. Sam odlomak je sročen kao svojevrsni odgovor na prošlotjedno Obamino obraćanje američkoj javnosti. Putin tako osporava ideju kako su Sjedinjene Američke Države različite od ostatka svijeta što se tiče vanjske politike i poručuje kako je „iznimno opasno“ poticati ljude da sami sebe gledaju kao izuzetke (misleći tako na Obamino objašnjavanje zašto je SAD drugačiji od ostatka nacija), te podsjeća kako smo „mi svi različiti, ali kad tražimo božji blagoslov ne smijemo zaboraviti kako nas je Bog sve učinio jednakima.“ Nevjerojatan argument s obzirom na to da je Rusija proteklih mjeseci uvela iznimno restriktivan zakon protiv homoseksualaca!

Slagali se ili ne s Putinovim argumentima, ovaj članak je vrlo zanimljiv i poučan s komunikacijske perspektive jer su ruski predsjednik i njegovi PR-ovci napravili nekoliko stvari koje su vrlo efikasne kada želite nešto iznijeti u javnost. Te trikove popisao je PRdaily.com, odnosno autorica Dorothy Crenshaw.

Povežite se s javnošću – Ruski predsjednik započinje svoje obraćanje podsjećanjem na povijesne veze Rusije sa SAD-om posebno ističući savezništvo u Drugom svjetskom ratu protiv nacista.

Preoblikujte argument – Putin ne upisuje sukobe u Siriji kao borbu za demokraciju (ultimativni ideal kod svakog Amerikanca), već kao etnički i religijski rat potaknut raznim postrojbama plaćenika.


Posijte zrno sumnje
– U mirnom, argumentiranom tonu, Putin tvrdi kako američki kut gledanja na sirijsku krizu nema mnogo veze sa stvarnim stanjem stvari. Također, vrlo vješto izražava svoju zabrinutost vezanu uz posljedice moguće vojne intervencije u Siriji.

Naglasite slabost druge strane – Putin se u svojem obraćanju pita zašto bi Amerika htjela ponoviti greške koja je činila u prošlosti (misleći naravno na američku intervenciju u Iraku). To je tema koja se već neko vrijeme razvlači po medijima u SAD-u i svakako je prisutna u glavama ljudi.

Pozovite se na temeljne društvene vrijednosti – Pozivanjem na još jedan američki ideal, jednakost, Putin izvlači još argumenata protiv vojne intervencije u Siriji. Ne samo to, ruski predsjednik se poziva  i na američku tradiciju vjerskih sloboda i židovsko – kršćansku tradiciju spominjući Boga.

Izbjegnite posrednike – u svojem članku, Putin svoje poruke iznosi direktno američkom narodu. To je još razlog zašto je ovaj članak postigao takav odjek (a pogotovo zadnji odlomak), nevezano slaže li se čitateljstvo s njegovim argumentima ili ne.

Oznake:

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3