U laži je kratak mandat

Eto vraga, Gregor Golobič, slovenski ministar visokog školstva, a ujedno i predsjednik stranke Zares, priznao je da je lagao prije, a i poslije prošlih parlamentarnih izbora u susjednoj nam državici. Nije problem to što je sad priznao, jer je budimo iskreni stjeran u kut, već je problem to što se uopće usudio tako ozbiljno slagati i reći da nema nikakvog udjela ni u kakvoj tvrtki. Kako je Jutarnji list objavio: „No, na vidjelo je izašlo da Golobič ima deset posto udjela u nizozemskoj kompaniji Ultra Sum, koja je vlasnica slovenske tvrtke Ultra. Ta je tvrtka, kako su objavili slovenski mediji, dobila oko 20 milijuna eura tajkunskih kredita od Nove Ljubljanske banke navodno uz Golobočevu intervenciju, a bez potrebnih jamstava.

Golobič je na konferenciji za novinare izjavio da je odlučio tu informaciju prešutjeti jer nije želio “uplesti Ultru u politikantsku zloporabu u cilju političkog razračunavanja”. Čelnik Zaresa rekao je da je o svemu izvijestio premijera Boruta Pahora te će odluku o daljnjim potezima objaviti nakon deset dana.”

Tada je, u jeku kampanje, bilo to pitanje naravno nimalo ugodnog sadržaja, ali sada su posljedice sto puta gore. Nešto ovakvo nije moglo zauvijek naprosto nestati i moralo je biti jasno da će kad-tad izaći na vidjelo. A bačeno je narodu pred noge u najgorem mogućem trenutku. Vlada Boruta Pahora zapala je u tešku krizu ovakvim razvojem događaja, a rezultati izbora za Europski parlament se upravo očekuju. Realno je predvidjeti nešto slabiji uspjeh Zaresa, stranke druge po veličini u slovenskom parlamentu. Nepovratno je nanio štetu sebi, ali se i kockao s ugledom vlastite stranke.

Čemu? Očito nikad nije dovoljno ponavljati da se laži ne vode nikud. Uvijek sam tvrdila da se istina može reći na mnogo načina. Bi li preživio takvo priznanje za vrijeme predizborne kampanje? Možda ne bi, ali stranka svakako bi. I on bi vjerojatno da je bio mudriji. Da je stao i razmislio dva koraka unaprijed i odvrtio u glavi moguće scenarije. Na već toliko ofucanom primjeru Billa Clintona pokazuje se da se može izbjeći reći sve, ali opet ne izravno lagati. Možda se i Golobič uspije nekako ‘iščupati’ iz ove kaljuže u kojoj se našao, mada mnogo teže od bivšeg američkog predsjednika, jer može biti i sudski gonjen zbog svojih grijeha.

Sličnu priču složio si je i premijer Mađarske. Jedino što je Ferenc Gyurcsány napravio takvu glupost kakvoj nema baš puno ravnih u svježijoj svjetskoj povijesti. Naime, prije tri godine objavljena je audiosnimka iz koje se vidi da je on grupi stranačkih suradnika priznao – poprativši to s obiljem psovki – kako je Mađarska u ozbiljnoj krizi, a da je njegova stranka na travanjskim parlamentarnim izborima pobijedila zato jer je on “lagao ujutro, lagao poslijepodne i lagao noću”. Bila je to kap koja je prelila čašu Mađarima, izbili su strašni prosvjedi, Ferenc je preživio to prvo laganje, da bi kasnije sam bio prisiljen konačno ponuditi ostavku u ožujku ove godine kada nije više bilo te laži koja bi pokrila bankrot mađarske ekonomije. I onda te u povijesti zapamte kao lažova i po tome kako si vješto prihvatio glasnogovornicu koja se onesvijestila usred presice.

A znamo svi onu staru „tko laže taj i krade…”, pa je dovoljno pogledati britanski skandal s naplatom troškova parlamentarnih zastupnika. Naime, zastupnici su se malko zaigrali pa od poreznih obveznika uzimali novac za svoje privatne potrebe, od kojih su neke zbilja apsurdne.

Dakle, jedini i očiti zaključak je da je laganje loš potez i to stalno pričamo gdje god držimo edukacije. Ako imamo već stručnjake za krizna komuniciranja, cijele kabinete PR-ovaca i sve one kojima je jedina funkcija voditi brigu o ugledu ljudi, posebno onih koji su na vlasti jer tu su ulozi ogromni, onda zbilja nema razloga za ovakve greške u koracima. Istina je da ni najveći stručnjaci ne mogu osvijetliti obraz ljudima koji su preko grla u kriminalnom miljeu ili su pak toliko ‘u banani’ da im naprosto nema spasa. Takve ljude treba jednostavno riješiti i maknuti sa strane, da ne budu pod reflektorima javnosti. Na kraju, u laži nisu kratke samo noge, već je kratak i mandat.

I kod nas smo imali sličnih situacija, nadamo se da će akteri iz nekoliko nabrojanih slučajeva izvući pouke – Glasnogovorničke laži: Prvo Ratko, sad i Zlatko

Kliknite na linkove za više tekstova na teme: politika i odnosi s javnošću.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3