Zašto je The New York Times ponajbolja svjetska novina

The New York Times su dnevne novine koje su svoj brand izgradile na kvaliteti svojih tekstova, provjerenim informacijama i ulaganju u istraživačko novinarstvo. Najpoznatije su svjetske novine i vjerojatno najutjecajniji američki opinionmaker.

Poziciju tako važnog lista nisu stekli preko noći. Postoje od 1851.g. a od kraja 19.st. u vlasništvu su obitelji Ochs-Sulzberger. Današnji vlasnik je Arthur Ochs Sulzberger Jr.

Novine izdaje medijska kuća The New York Times Company. Vodeća je medijska kuća s prihodom od 2,4 milijarde USD, a najpoznatija izdanja osim The New York Timesa su The International Herald Tribune i The Boston Globe. Osim toga izdaju još 15 dnevnih novina i više od 50 internetskih portala.

NYT treća je najčitanija američka novina s oko milijun prodanih primjeraka dnevno. Ono na što posebno treba staviti naglasak su 104 Pulitzera koja su novinari NYT-a zaradili od osnivanja nagrade 1918. Jedino po čemu možemo ocijeniti vrhunac kvalitete novinskog izvještavanja i pisanja je najpriznatija novinarska nagrada Pulitzer, a po dosadašnjim nagradama možemo zaključiti da je daleko najkvalitetniji dnevni list The New York Times. Uz vrhunske novinare za taj status bitna je i politika medijske kuće – pokušava biti nepristrana i uvijek prikazati dvije strane priče, ne podlijegati pritiscima te dati čitateljima točne informacije, na vrijeme. To su ideali koje pokušavaju doseći gotovo svi mediji i novinari, ali po uspješnosti u tome se razlikuju vrhunski od ostalih. NYT zasigurno spada u one vrhunske.

Slučajevima The New York Times versus Sullivan i The Pentagon Papers zadužili su američku, ali i svjetsku javnost svojom borbom za slobodno novinarstvo. Pokazali su kako ulaganje u dugotrajno i mukotrpno istraživačko novinarstvo može uroditi veoma kvalitetnim plodom i biti od velikog značaja za javnost. Navodno, NYT (s cijenom 2, a nedjeljom 5$) i kada ne bi plaćao tisak novina (što je inače najveći izdatak) bez reklama i dalje ne bi bio isplativ zbog velikih izdataka za istraživanja i plaće novinara.

Kolika je kvaliteta naših novina, moći ćete uvidjeti kada krene izlaziti tjedno izdanje The New York Timesa na hrvatskom. Čini se da Poslovni dnevnik kvalitativno zadovoljava kriterije NYT-a, zbog toga što će to tjedno izdanje izdavati baš ta poslovna dnevna novina. Poslovni će biti 30. novina s kojom The New York Times izdaje tjedna izdanja po svijetu na 10-ak jezika, kojeg čita preko 6 milijuna ljudi.

Novinari su se nedavno složili kako situacija u toj branši u Hrvatskoj nije nikada bila gora. Možda nam iz New Yorka stigne i poticaj za kvalitetnijim i neovisnijim novinarstvom koji bi definitivno dobro došao.

 

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3