Zašto se Manjgura zove baš tako, a ne nekako drugo?

U povodu #nasihprvih25 konačno smo uspjeli pronaći i skenirati neke dokumente iz povijesti koje vam sada eskluzivno donosimo.

Kad dajete ime firmi to je uvijek nekakva kombinacije nečeg što vam je drago i jedinstveno (poput inicijala vlasnika haha) i iza čega stoji neka priča. Tako je bilo i s Manjgurom, iako se nije trebala tako zvati.

Nekako ste uvijek vezani za ona lijepa vremena osnovne i srednje škole, pa je tako i nama ostalo u sjećanju to bezbrižno razdoblje do 1988. kad smo se među ostalim izdavali i razne školske časopise. Radili su se ručno, fotokopirali (ovisilo tko je imao boljeg sponzora i kopirku), ali i računalo. Tada je vrhunac pripreme za školski časopis bio ispis teksta na Apple IIc ako ga se uopće sjećate. No, da skratimo priču najljepši razred onaj smjer kulture, isključivo manjgure – cure, je napravio svoj časopis i naravno nazvale ga Manjgura, na što smo mi informatičari iz druge smjene odgovorili i napravili čak dva broja Manjka – dečka.  Tko su manjgure iza Manjgure provjerite sami (ima  jako zanimljivih lica), a ja ću vam reći tko su manjci u priči.

Novinu smo najvećim dijelom složili Zoran Pucarić i ja, dok je za većinu originalnih ilustracija bio zadužen Marko Dabrović, danas ugledni arhitekt iz 3LHD. Ostale smo očito posudili iz tadašnjih izdanja Studija (kasnije sam shvatio da su to većinom bile ilustracije Mirka Ilića:-), a seksi karikature iz nekog francuske verzije Playboya Lui. Detalje ćemo dopisati ako ih se netko sjeti:-), no izdali smo čak dva broja i nismo izgubili ni dinara – sve smo se nekako pokrili, iako smo se po prvi put morali i samocenzurirati. Te ćete dijelove lako prepoznati. I dan danas se sjećam kada nas je tadašnji direktor pitao na konstataciju da je “brdo volova na okupu – zbornica” u jednom smiješnom tekstu, je li to znači i da je moja mama (tadašnja profesorica hrvatskog u istoj školi) vol – na što smo mi cereći odgovorili da naravno da nije – da je ona krava:-). Svejedno smo to morali zacrniti:-) Bilo je više razina autocenzure, pa je dobro da je išta izašlo.

U svakom slučaju to nam je bio prvi poduzetnički pokušaj, negdje 1986. koji je uspio, pa smo u spomen na taj velebni uspjeh, Zoran i ja, firmu htjeli nazvati Manjak, kao mi dečki (koji pijemo stojeći je išao poznati hit Dubrovačkih trubadura). No sutkinji trgovačkog suda u Zagrebu se ta naša zezancija da firmu za poslovno savjetovanje nazovemo Manjak nije uopće dopala te je naredila da ime hitno promijenimo uz konstataciju “Ako ovo dopustim, što će biti sljedeće – Utaja d.o.o.? Dajte neko drugo ime kojeg nema u registru”. I tako smo stisnuti rokovima mi rekli: “Neka onda bude Manjgura, to sigurno nemate u sudskom registru”,  i tako se 20.11.2017. rodilo žensko – Manjgura, sada već lijepa 25-godišnjakinja.

Oznake: , , , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3