Priznajte sve i budite prvi – odličan primjer kriznog komuniciranja by David Letterman

Poznati američki voditelj David Letterman nedavno se našao u središtu seks skandala. Naime, producent i kolega s CBS-a Robert Joe Halderman pokušao je od Lettermana iznuditi 2 milijuna dolara kako bi zataškao njegovu aferu sa Stephanie Birkit, asistenticom u njegovom talk showu “The late show”.

David Letterman je puno više od voditelja, on je jedan od vodećih brandova CBS-a, pa se pojavila potreba za pažljivim kriznim komuniciranjem kako bi se šteta po voditelja i CBS svela na minimum, jer u ovom slučaju osobna neugodnost vrlo lako može prerasti u štetni događaj za medijsku kuću vrijednu nekoliko milijardi dolara.

U kriznom komuniciranju potrebno je pridržavati se pravila,  a glavni cilj je oduzeti mogućnost „drugoj strani“ da preuzme inicijativu i upravlja komunikacijom. U suprotnom, vi ste u podređenom položaju i postajete lakom metom u vjerojatnoj medijskoj hajci. Letterman je preuzeo inicijativu prema svim pravilima kriznog komuniciranja, prvi je izašao s priznanjem u vlastitom talk-showu, pred publikom koja mu je naklonjena i odmah ponudio ispriku za učinjeno. Time je oduzeo mogućnosti medijima da prvi objave vijest na drugi način ili da počnu postavljati neugodna pitanja.

Ovim potezom, Letterman i CBS zaradili su odličnu ocjenu i od TJ Walkera, vodećeg autoriteta na području javnog nastupa s preko 25 godina iskustva kojeg smo imali prilike ugostiti i u Zagrebu na medijskom treningu. U zanimljivom osvrtu na situaciju, TJ Walker je u 5 točaka prikazao tijek same komunikacije i poteze koji su zajednički u ovoj kriznoj situaciji povukli Letterman i CBS. U tom planu jednostavno nije bilo mjesta lošem ishodu po voditelja i televizijsku kuću. Zbog odluke da prvi izađe s informacijom, Letterman je situaciju prikazao na po sebe najbolji način, birajući nastup i riječi kojima će javnosti dati blaže viđenje situacije.

O načinu krizne komunikacije  imali ste priliku do sada čitati na stranicama Manjgure,  gdje je u više navrata istaknuta važnost istine i preuzimanja kontrole u ovakvim situacijama. U  razgovoru za ekonomski portal profitiraj. hr početkom godine, Krešimir Macan je istaknuo važnost iskrenosti u kriznoj komunikaciji i nedozvoljavanju drugoj strani, u ovom slučaju medijima, da preuzme inicijativu.  Da su u ovom slučaju mediji bili ti koji su pokrenuli priču, senzacionalističkim bi načinom izvještavanja cijelu situaciju učinili nepovoljnijom za voditelja, te bi Letterman umjesto da vodi komunikaciju, vrijeme provodio demantirajući i objašnjavajući medijske napise.

Briga o imidžu je dugotrajni proces koji može biti uništen jednom jedinom laži ili tek nespretnim izmotavanjem iz situacije koja već jest ili tek može postati kriznom. Istu stvar trebaju imati na umu i naši političari, u ovom trenutku posebno predsjednički kandidati čija je svaka izjava, stav ili dojam pod budnim okom javnosti željne afera. O tome je bilo riječi i u središnjem Dnevniku HRT-a od 3. listopada, stoga nije na odmet još jednom utvrditi gradivo:

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3