Zašto je Sanader toliko nadmoćan komunikator – Speed Kills Part 1

Jučer me prvo šokirala sama vijest – u Skopju sam oko 11 30 dobio SMS o ubojstvu Ive Hodak putem jednog od SMS servisa naših mobilnih operatera i doslovce ostao šokiran – ovakav zločin ne pamti se u regiji, a i malo šire. Bez obzira na moguću pozadinu, jednostavno se čovjek više u zemlji nije osjećao sigurnim, što god da radio. Šok je bio velik, zabrinute poruke su stizale sa svih strana. O samom slučaju će se puno pisati ovih dana pa ovdje želim ilustrirati što brzina reagiranja znači danas u politici.
Prvo, ne zaboravimo da danas izlaze dvobrojevi novina jer je sutra praznik, tako da se iste novine, naslovnice vrte praktično dva dana. Nema one klasične sinergije elektroničkih i papirnatih medija (iako navodno izlaze posebni specijali – pričekajmo pa vidimo – vremena su teška).
Dakle prve reakcije su bile očekivane – Sanader kratak i jasan, kad nema izlaza zna da mora poslati jaku poruku, Mesić nešto eksplicitniji, a što su Zoran Milanović i SDP željeli poručiti zaključite sami. S njima ulazite u sve vijesti i prva izdanja novina.

https://www.youtube.com/watch?v=YxNqu5-qGrs

No jesu li dovoljne za zaustaviti i strah i šok kod ljudi? Apsolutno ne, radi se o događaju nakon kojeg nema povratka. Sanader najavljuje izvanrednu presicu, koju najavljuje kao osvrt na današnja događanja i sigurnosnu situaciju, držeći u neizvjesnosti sve medije. Mora šokirati javnost i preuzeti inicijativu, jer ako to ne napravi, prva ostavka koju bi već odavno tražila oporba u nekoj normalnoj demokraciji bila bi upravo njegova. Sanader, iz njemu znanih razloga, daje prednost RTL-u u odnosu na HTV i NOVU, jer RTL jedini uživo prenosi konferenciju za medije, dok na HTV-u istodobno idu sport i vremenska prognoza. Zašto je Sanader to napravio? Je li možda nastojao da što manji broj gledatelja vidi ova neugodna pitanja s kojim su ga suočili novinari, kako je to složio bijesprvi?

Ionako tisak neće imati puno prilike pričati o pitanjima, jer je puno važnija vijest smjena Rončevića, Benka i Lovrin, a svi novinarski rokovi su već odavno prošli – naročito za dvobroj. Nije ovo prvi put Sanaderu da se time koristi – pogledajte Sanader pred neugodnim pitanjima pobjegao na RTL – nije prvi put!.
No, ako vas nitko ne proziva, tko vam brani da isti trik izvedete više puta. I upalio je – i Nova i HTV prenose vijest o smjenama, ali ne i neugodna pitanja i spin je upalio. Ako baš hoćete vidjeti presicu u cijelosti morate ići na portale – ali to je baš za one zaluđene politikom, običan čovjek neće to tamo gledati.

A novine – ruše stranice i ubacuju veliku promjenu na naslovnice poput Jutarnjeg lista.

I priča je zatvorena prije nego ju je itko pošteno uspio i otvoriti. Znao je Sanader da će mu prigovoriti branjenje Rončevića nakon premlaćivanja Galinca i nije čekao. Pomeo je sve one koji su mu ionako bili više teret nego korist pod zadnje, a u igru uveo nestranačke ljude Karamarka i Šimonovića, koji se žrtvuje i spremno ulazi u vladu u ovim teškim vremenima, kako je sam izjavio. Svi u borbu protiv mafije! Na čelu s Ivom Sanaderom!

Ovakvu stalnu kampanju je do savršenstva razvio američki predsjednik Bill Clinton – brze i učinkovite odgovore kojima se napad eliminirao i prije nego što je pravo krenuo, pa nije čudo da su njegove kampanje jednostavno opisivali s dvije riječi “SPEED KILLS”.

Ovaj put su brže od političara reagirali jedino on line aktivisti – Facebook se pokazuje i u ovom slučaju vrlo efikasnom mrežom za brzo organiziranje – dok sam ovo pisao već je tisuće ljudi bilo informirano o sutrašnjim mirnim prosvjedima širom Hrvatske – Miran prosvjed povodom mafijaških ubojstava, a najave prenose i mediji – Građani zbog mafijaškog ubojstva izlaze na ulice.

Ako vas zanima što smo još pisali na slične teme kliknite na neke od ključnih pojmova navedenih ispod ovog dnevnika.

Oznake: , , , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3