Bonacci, Duje Bonacci u službi Dragana Primorca i Katoličke crkve

Vječna neslaganja novinara i PR-ovaca su dobila prošli tjedan još jednu zanimljivu epizodu. Ovog puta, iako sam PR-ovka, stajem na stranu novinara.
Na “piku” se i kriv i dužan našao glasnogovornik ministra Dragana Primorca, Duje Bonacci. On je briljirao prošlog tjedna kada je Jutarnjem listu poslao, kako piše Butković u svom komentaru – “posve neobično pismo, a u povodu teksta “Bozanić: u školu uvesti etički odgoj i religije”, što su ga objavili 27. siječnja. Pismo je neobično zbog dva razloga: intonacije i sadržaja.” Urednik i redakcija su isprva mislili da se radi o zabuni.
Naime, glasnogovornik je bezobrazno napao novinarku Jutarnjeg jer je po njegovom mišljenju krivo interpretirala Katoličku crkvu, “i jer misli da kao glasnogovornik Ministarstva znanosti ima pravo istupati u ime Katoličke crkve hrvatskog jezika”, piše u nastavku Butković. Gospodin glasnogovornik nije demantirao niti jedan navod iz teksta, niti je iznio mišljenje i stav svojeg ministra niti Ministarstva.

Čak se i Hrvatsko novinarsko društvo osjetilo pozvano uputiti oštro priopćenje uredu ministra Primorca:

Neka ministar Primorac prestane s pritiscima na novinare

Hrvatsko novinarsko društvo poziva ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca i njegove bliske suradnike da smjesta prestanu s učestalim pritiscima na pojedine novinare koji izvještavaju o aktivnostima tog ministarstva te na urednike. Ministar Primorac i njegovi suradnici sustavno diskriminiraju novinare koji ne izvještavaju o obrazovnim i znanstvenim temama onako kako bi to htio ministar i na taj način da im više ne daju nikakve informacije, ne odgovaraju na mailove i telefonske pozive. Mnogi novinari obratili su se HND-u za pomoć zbog takvih postupaka.

Osim toga, glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci u svojim reagiranjima na novinarske tekstove vrijeđa pojedine novinare, a u Ministarstvu se o njima nepoćudnim novinarima vode pravi dosjei, pa se navodima iz njih pokušava intervenirati kod urednika. Takvi pritisci na novinare i medije nisu od jučer, nego na pojedine novinare traju već godinama, praktički otkako je Dragan Primorac postavljen za ministra. HND zato traži od ministra i njegovih suradnika da se više ne pokušavaju miješati u poslove uredništava, da ne dijele novinare na poćudne i nepoćudne te da svim novinarima pruže sve potrebne informacije.

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik

Prema definicijama raznih PR priručnika, glasnogovornik medijima daje najnovije i točne informacije. Oni su ti koji predstavljaju svoje institucije, pojedince ili tvrtke koje zastupaju, a ipak se komunikacija zadržava u određenom okviru. Stephen Hess u svojoj knjizi “Odnos vlade i medija” naveo je vještine i znanja koja bi trebao posjedovati glasnogovornik. To su: izdržljivost, znatiželja, volja za pomaganjem drugima, dobro pamćenje, uljudnost, hladnokrvnost pod pritiskom, poznavanje ljudske psihologije, sposobnost predviđanja i rješavanja logističkih problema, sposobnost brze percepcije činjenica, mogućnost izvršavanja nekoliko zadataka istovremeno, dobro podnošenje čestih prekida tijekom istupa i brzo reagiranje…”

No nažalost nije Bonacci jedini primjer ovakvih “galamdžija”

Pogledajte više što smo dosad pisali o javnim nastupima i odnosima s medijima ili kliknite na neku od kategorija ili ključnih riječi ispod ovog dnevnika.

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3