Kako se školovati za odnose s javnošću – kakva su nam iskustva?

Jedno od često postavljenih pitanja ovih dana jest koju od postojećih škola za odnose s javnošću upisati, odnosno što je najbolje odabrati kako bi dobili kvalitetno obrazovanje u PR-u. Ovdje nećemo govoriti o dodiplomskim studijima, već o posebnim programima jednogodišnjeg specijalističkog obrazovanja. Budući da na gornje pitanje nema jednoznačnog odgovora, ponudit ćemo vam vlastita iskustva, iako se radi o tako subjektivnim stvarima, da se mišljenja mogu oprečno razlikovati, makar zajedno sjedili na većini predavanja.
Upisala sam Centar poslovne izvrsnosti, a kolegica Martina Grgas Poslovno učilište Experta. Obje smo odabrale isti smjer. Voditelj ureda za odnose s javnošću u Poslovnoj izvrsnosti, odnosno Menadžer za odnose s javnošću u Experti. Nakon završetka, zanimanje se upisuje u radnu knjižicu.
Pri upisivanju u Centar poslovne izvrsnosti priznajem da nisam imala pretjerano visoka očekivanja, prvenstveno jer su me mnogi ranije upozorili da je to ‘isto što učiš i na faksu’. Ipak, odlučila sam iskoristiti pruženu priliku i uslijedilo je prilično ugodno iznenađenje. Naime, na stranu uobičajene teoretske definicije o čuvanju ugleda kompanija i naputaka kako se piše objava za medije, koje doista prolazimo i na faksu, puno značajnijima su mi se činila predavanja ‘iz prve ruke’. Predavači su zaista predstavnici hrvatskog PR-a sa iskustvom iza sebe, neki znanje bolje prenesu od nekih drugih, ali svi odreda odgovaraju na gomilu pitanja koja postavljamo i što je još važnije, time nismo bili samo pasivni slušači. Nas je u grupi bilo tek desetak, s više ili manje PR iskustva, s tim da nikad nismo svi bili istovremeno prisutno, što je bilo zgodno jer smo uvijek mogli dobiti priliku doći do svojih pet minuta. Veliki dio programa namijenjen je vježbama, što nam je uvijek predstavljalo neki mali izazov. Razne vježbe, od pisanja objava, do stajanja pred kamerom i odrađivanja pressice pokazali su se kasnije više nego korisnima. Sada je Centar u novim prostorima u centru grada koji su pogodni za ovakav tip nastave, prošle godine smo zbog uređenja istog, bili na različitim lokacijama po Zagrebu.
Martinina iskustva u Experti su jako slična. Njena očekivanja su bila prilično visoka jer je, nakon završene 4. godine na Fakultetu političkih znanosti smjer novinarstvo, htjela naučiti nešto više o samom PR-u. Fakultet političkih znanosti je prvi u Hrvatskoj koji pruža akademsko obrazovanje o PR-u, no po njenom mišljenju sve se svodi na učenje Cutlipa, Center i Brooma, dok praktičnog dijela skoro da i nema tako da na kraju niti znate o čemu se zaista radi. Experta joj se činila kao logičan nastavak – imena predavača su bila primamljiva, a popis predmeta vrlo zanimljiv. Uz teorije odnosa s javnošću, imali smo predavanja iz hrvatskog, psihologije i temeljnih društvenih pojmova. Kod Experte je super što nakon svakog predavanja ocjenjujete predavača i ako je trećina polaznika nezadovoljna – tog predavača više nećete slušati. Veliki dio predavanja svodio se na teoriju, grupa je bila često velika, te je vježbe bilo prilično teško izvesti. No tome usprkos, redovitim dolaženjem na predavanja moglo se puno toga naučiti jer predavači rado odgovaraju na pitanja polaznika i zajedno s njima komentiraju svakodnevne događaje koji se tiču struke. Martinu je nekoliko predavača uistinu oduševilo i jedva je čekala njihova predavanja.
I onda izlazak na ispit… U obje škole, pismeni ispit je formalnost, mogli smo prepisivati da smo htjeli, ali i pitanja su bila zaista osnova svega, nešto što nam je sigurno svaki predavač naglasio barem jednom. Zanimljiviji od ispita u Poslovnoj izvrsnosti je bio rad koji smo trebali napraviti, komunikacijski plan za bilo koju tvrtku ili nešto što već sami izaberemo. U Experti završni rad, nakon ispita, je bio pisanje diplomskog rada iz predmeta ili teme koju sami odaberete ili u dogovoru s mentorom, dakle slično kao i na fakultetu.
Veliki plus je i činjenica da nismo upisale škole, ne bih upoznale divne ljudi s kojima smo bili zajedno na predavanjima i tako stvorile prvu mrežu svojih budućih PR kontakata, te ne bih tako jednostavno susrele zaista vrsne PR-ovce koje smo upoznale kao predavače, a što je najbolje ne bih ni sada radile tu gdje radimo.
Da budemo korektne u ovom dnevniku treba spomenuti i još neke od škola koje se ovih dana nude, no kako s njima nemamo praktičnih iskustava, to ostavljamo komentatorima na ovaj dnevnik. Dakle tu su još i Londonska škola za odnose s javnošću, LSPR HRVATSKA, prva koja je u Hrvatskoj ponudila ovakav vid edukacija, i zadnja najnovija CIPR program koja će se predstaviti na ovogodišnjoj konferenciji HOUJ-a.
Kod odabire pažljivo proučite program i predavače (pripazite da iste i dobijete kad jednom upišete školu), odvažite cijenu, pogledajte što dobivate po završenom tečaju i razmotrite postoji li mogućnost daljnjeg školovanja ukoliko to poželite. Složite pluseve i minuse, potražite još koje mišljenje osim našeg i skočite u PR vode.
Ipak, napominjemo ovakvo je doškolovanje izvrsno ukoliko postoji barem donekle predznanje i interes za ovakav vid učenja. Nemojte očekivati da će te odmah postati stručnjak u odnosima s javnošću jer je za taj posao potrebno dosta praktičnog iskustva, uz koje je svako dodatno obrazovanje uvijek dobrodošlo.
I ne zaboravite na konkurenciju – Profil idealnog PR-ovca za 21.stoljeće!

Ako želite vidjeti što smo još pisali o odnosima s javnošću kliknite ovdje ili na neku od ključnih riječi koje su navedene na kraju dnevnika pod Tagged:-)

Ako mislis da si bas ti nova Manjgura ili Manjak, javi se na posao@manjgura.hr

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3