Može li u ovakva krizna vremena ministar biti netko bez diplome?

Znate li tko je Siniša Ptičar? Pred deset godina ovaj se, tada devetnaestogodišnjak, zvao Siniša Filipović i volontirao je kao liječnik u dvije zagrebačke bolnice. Siniša je završio srednju medicinsku i zaključio kako su njegovo znanje i volja te nekoliko odgledanih epizoda Hitne službe dostatni da  uzme tuđi život i sudbinu u svoje ruke. Postao je tada i medijska zvijezda: dok se struka zgražala, neki su ga, poput njegove susjede, branili „da nije čudo da je Siniša posrnuo kad posljednjih godina gleda primjere lažnih pomoćnika ministara, lažnih magistara, ujedno i saborskih zastupnika, a našlo bi se tu i lažnih invalida, nemoralnih generala, političara i svećenika“. Valjda ako je sve u Hrvatskoj dvojbenog morala to opravdava i Sinišu u njegovoj želji da odmah postane liječnik bez imalo truda.

Da bi perverzija bila veća Siniša je pred kamerama ispalio kako zaslužuje da ga se nagradi. Cijeloj šaradi doprinijeli su i neki eminentni sugovornici na televiziji koju su, iz tko zna kojeg razloga smatrali da Sinišina hrabrost zapravo zadivljuje, kako je to jedan fenomen!?  Vrlo je prozaičan razlog zašto su potrebne diplome i licence za određene poslove u sustavu zdravstva, ali i nekim drugim.

Nikada nismo dobili odgovor tko je odgovoran za to da je Siniša postao „liječnik“ kojem je omogućeno asistiranje u operacijama. Presudom sutkinje zagrebačkog Općinskog suda, Filipović je oslobođen optužbe za nadriliječništvo, ali i za krivotvorenje isprava kojima je dokazivao da je doktor medicine. Prema riječima njegovog odvjetnika, sud je utvrdio da Filipović nije obavljao nikakve zahvate za koje nije bio školovan, te da isprave koje je navodno krivotvorio uopće nisu javne isprave, odnosno da kao službene zapravo ne postoje.

Siniša Filipović sada se zove Siniša Ptičar. Nakon što su ga izbacili iz zagrebačkih bolnica, sklonio se u Tuzlu gdje je upisao Medicinski fakultet. Položio je neke opće predmete na prvoj godini, no nije se maknuo dalje od odslušane druge godine. Možda mu je slušanje predavanja bilo dosadno, jer on je već osjetio adrenalin operacione dvorane, nejasno je, ipak, zašto takav „genijalac“ nije uspio položiti ni anatomiju ni fiziologiju? Možda je smatrao da to liječniku ne treba?

U Nacionalu se pojavio članak „Nemamo faks, ali nismo glupi“ (link na članak u cijelosti http://tinyurl.com/33nw5bs). Već sam naslov je pomalo bedast. Ne razumijem zašto bi netko tko nije završio fakultet bio glup? No isto tako ne razumijem zašto bi netko tko nije imao volje ili talenta završiti fakultet trebao biti ministar? Ukoliko mu se nije dalo grijati stolac u vrijeme kada su mu intelektualne sposobnosti (trebale biti) najjače, čime jamči da će grijati ministarsku fotelju na dobrobit ovog naroda? Jer i ovi s fakultetom koji su do sada sjedili u ministarskim foteljama nisu napravili gotovo ništa. U svijetu postoje iznimke: jedan od najboljih i uvjerljivo najdugovječniji švedski ministar financija (1955. – 1976.) bio je Gunnar Sträng, koji također nije bio akademski obrazovan, no ipak, mi nismo Švedska…

Neodoljivo me ovaj tekst podsjetio na Sinišu Ptičara s početka naše priče. Ovakve probne balone u novinama smatram prozirnim pokušajem stjecanja naklonosti javnosti jer eto, osoba koja nije završila fakultet, ali je nadasve poštena i premišlja se hoće li biti ministar obrane ili ministar unutarnjih poslova, a od svojih dosadašnjih postignuća ističe da je glavni tajnik političke stranke, mjesto koje je dobio vjerojatno zato što je koncilijantan prema predsjedniku. Prvi oporbenjak je poziciju glavnog tajnika stranke slikovito opisao kao ‘miša’ ili ‘tehničku osobu’ na nedavnoj burnoj saborskoj raspravi o povjerenju vladi.

Zašto osobe koje nisu završile fakultet uporno ističu kako to fakultet nisu završili ni Steve Jobs ni Bill Gates? I Jobs i Gates postigli su nešto u životu, a u dijelu njihovih postignuća uživamo i mi svaki dan. Nisam siguran uživamo li u postignućima propalih studenata iz naše priče… A da ne govorim u razlici u svakodnevnom djelovanju – http://manjgura.hr/mediji/ako-dosad-niste-svakako-pogledajte/

PS Površnom provjerom na stranicama Vlade RH – u sadašnjoj vladi nema ministra bez fakultetske diplome.

Oznake:

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3