Najveća laž ikad: „Pročitao sam i slažem se s Uvjetima korištenja“

„Pri narudžbi na ovoj stranici u prvom danu travnja 2010. Anno Domini, dajete nam neprenosivo pravo da potražujemo, sada i zauvijek, vašu besmrtnu dušu… Zadržavamo pravo da uručimo obavijest o potraživanju u 6 (šest) stopa visokim vatrenim slovima, ipak ne priznajemo odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu uzrokovanu ovim činom. Ukoliko a) ne vjerujete da imate besmrtnu dušu, b) već ste je prepustili nekoj drugoj strani ili c) ne želite nam ustupiti takvu dozvolu, molimo da kliknete na niži link kako biste poništili ovo stavku te nastavili svoju transakciju„, pisalo je u Uvjetima korištenja (Terms and Conditions) online trgovine igricama GameStation. Ovako je to izgledalo, na slici je tek jedan mali dio Uvjeta:

Dodali su stavku o ‘pravu na dušu’ u Uvjete na Prvi april, i dva tjedna poslije otkrili što su napravili. Jasno, nitko, ali nitko od korisnika nije upozorio niti obavijestio ikoga da je primijetio da klikom na ‘ I agree’ gotovo potpisuje ugovor s vragom.

Zanimljiva prvoaprilska šala je postavljena s ciljem da se dokaže da korisnici ne čitaju uvjete pod kojima preuzimaju išta online, a tvrtke slobodno mogu umetnuti što god žele u dokumente. GameStation je ‘otkupio’ 7,5 tisuća besmrtnih duša. Prema Fox-u, jako malo ljudi je kliknulo na ikonu da alternativno biraju drugačije Uvjete korištenja, i ti su bili nagrađeni s 35 funti za kupovinu proizvoda. Kako Gamestation iznosi, barem 88% svih korisnika ne čita na što pristaje.

Tvrtka je ujedno obavijestila da neće potraživati pravo na duše, i e-mailom su obavijestili sve one koji su pristali na predaju besmrtnog života da poništavaju tu stavku Ugovora.

Zanimljiva priča, ujedno i originalan PR potez kao i upozorenje koje je uputila ova tvrtka, pokazalo je da je zaista jedna od najvećih laži ikad „pročitao sam i slažem se s Uvjetima korištenja“ . Istoimena grupa na Facebooku broji preko milijun i pol članova, a ja priznajem da nisam imala živaca čak ni ove Uvjete pročitati, već sam s ctrl+f tražila riječ ‘soul’. Da, maknuli su stavku. Valjda.

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3