Nosite platnene i druge maske kad možete – napravit ćete samo dobro sebi i drugima

Da je preporuka za nošenje maski na javnim mjestima bila ispravna odluka, dokazuje i prvo veliko istraživanje o učinkovitosti zaštitnih maski u sprečavanju širenja virusa koje su 17. svibnja 2020. objavili znanstvenici sveučilišta u Hong Kongu. Testovi su rađeni na hrčcima, a riječ je istraživanju koje proučava može li nošenje maski spriječiti nositelje koronavirusa da zaraze druge osobe, bez obzira imaju li ili nemaju simptome.

Nakon što je najavljeno kako Hrvatska kreće u ublažavanje strogih mjera, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute za pojedine segmente javnog života, a među ostalim i za nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost. U uputi tako stoji da maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju te se preporučuje nošenje pamučnih maski od dvoslojnog tekstila gustog tkanja. Ovdje pročitajte kompletne preporuke HZJZ-a vezane za zaštitne maske.

Zadnje podatke o koronavirusu u Hrvatskoj pogledajte na koronavirus.hr, a na poveznici vizualizaciju podataka o koronavirusu u Hrvatskoj. Sve naše tekstove na temu pandemije potražite pod ključnom riječi koronavius.

hzjz

S početkom popuštanja mjera, od 28.4.2020. u Bavarskoj je obavezno nošenje maski

Ranije je bilo dosta nedoumica oko nošenja zaštitnih maski što je izazvalo razne prijepore.

Idemo prvo vidjeti koliko vas stvarno mogu zaštititi maske od pamučnog platna

No, platnene maske sprječavaju lakše širenje zaraze koronavirusom

Gostujući u emisiji „Nedjeljom u 2“ na HRT-u, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević, odgovarajući na razna pitanja oko koronavirusa, dotakla se toga tko bi i u kojim situacijama trebao nositi masku.

Tvrdi da vozači ne trebaju nositi maske ako su sami u automobilu, ali ako su s nekim onda bi to imalo smisla jer je to zatvoreni prostor i dotične osobe se dulje voze. Nije precizno odgovorila o nošenju maski prilikom odlaska u trgovinu. Smatra da možda ne bi trebalo ako je trgovina velika, ima mogućnost velike međusobne distance te kupci ulaze jedan po jedan. Što se tiče malih trgovina dodaje da se možda niti tamo maska ne mora nositi ako su vrata otvorena i isto kupci ulaze jedan po jedan. Na pitanje treba li masku nositi npr. šetač pasa na livadi, Markotić je rekla – ne.

Profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a, Gordan Lauc preporučuje stalno nošenje pamučnih maski, čak i improviziranih, jer trenutno kirurških i ozbiljnih zaštitnih maski fali, a nisu niti sve namijenjene širokoj publici. Lauc smatra da će se virus sporije širiti  što više nosimo maske i da ćemo se tako brže moći vratiti normalnoj svakodnevici.

George Gao, glavni direktor Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti dijeli slično viđenje kao prof. Lauc te smatra kako je velika pogreška što ljudi u SAD-u i Europi stalno ne nose maske jer se koronavirus prenosi kapljicama i bliskim kontaktom i bilo kakva maska sprječava slobodan put kapljica zrakom od zaraženih koji ne pokazuju nikakve simptome.

Njih su izgleda poslušali u Austriji (obavezno nošenje maski u trgovinama), te Češkoj,Slovačkoj i Njemačkoj koje su propisale obavezno nošenje maski u javnosti – i pogodite – imaju sjajne rezultate (bolje od Hrvatske) i među prvima idu u popuštanje mjera.

Stoga je i američki Center for Disease Control and Prevention preporučio Amerikancima nošenje platnenih maski. Iako platnene maske neće nužno štititi od moguće zaraze koronavirusom, sprječavat će njegovo lakše širenje i zato preporučuju da ih se nosi tamo gdje se ne mogu osigurati mjere fizičke distance od barem 2 metra i tamo gdje se kreće puno ljudi.

Kirurških maski često nema dovoljno u slobodnoj prodaji, dok respiratori N-95 nikad niti nisu bili dostupni, jer su namijenjeni isključivo stručnom zdravstvenom osoblju kao dio zaštitne opreme kojom se štite od zaraze virusom. I ne treba ih nositi uopće po van – neka čuvaju doktore i medicinske sestre. Kako koronavirus spada u grupu najmanjih mikročestica među mikroorganizmima,  ni kirurške maske ne pružaju 100 postotnu zaštitu, a platnene mogu poslužiti u iznimno kratkom razdoblju.

 

Platnene i druge zaštitne maske dostupne su u ljekarnama i drogerijama, a sve više ih izrađuju i volonteri, poput Katarine Džale u SAD-u, koja je u nedostatku kirurških maski i respiratora, zajedno sa svojim timom odlučila izrađivati pamučne maske za zdravstvene djelatnike i policiju na koje je moguće aplicirati filter, čime ona postaje učinkovitija od obične pamučne maske. U nedostatku filtera, u predviđeni prostor stavite papirnatu maramicu ili dnevni uložak, jer time također dobivate prilično učinkovitu masku. Zdravstveno osoblje koristi ove platnene maske povrh onih kirurških, jer time osiguravaju dulje trajanje profesionalnih maski koje još mnogima kritično nedostaju. Kriza je za dovitljive, zar ne?

Pogledajte kako izgleda vjerojatnost zaraze bez nošenja maski i bez držanja fizičke distance:

Održavanje fizičke udaljenosti od 2 metra uz redovno pranje ruku i dalje je najvažnija mjera prevencije

Cijela se medicinska struka slaže kako je održavanje fizičke udaljenosti od 2 metra uz redovno pranje ruku i dalje najvažnija mjera za usporavanje širenja virusa, a savjetuju i stalnu uporabu platnenih maski i improviziranih pokrivala za lice jer ona dodatno potpomažu širenju trenutne pandemije.

U konačnici, nošenje bilo kakve vrste tkanine za pokrivanje lica, bolje je od nikakve što možete vidjeti iz analize učinkovitosti pojedinih maski na filtriranje čestica veličine korona virusa.

Pogledajte izvrstan interaktivni vodič kroz svijet zaštitnih maski koje je pripremio New York Times.

A ako vidite nekoga izvan bolnice da nosi masku s čepom, slobodno mu recite da je bolje da ju je ostavio nekom doktoru ili medicinskoj sestri koji su svaki dan u dodiru s virusom. Njima je potrebnija, a ovaj koji je nosi sigurno ju je još i krivo stavio:-)Audrey Hepburn

Prva verzija bloga ovog objavljena je 15.4.2020.

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3