Predsjednički izbori 2009 – zašto Hebrang i Josipović nisu favoriti…


Ako me Nadan Vidošević pobijedi, čestitat ću mu i zauvijek se povući se iz politike i HDZ-a. Njegova pobjeda bi značila da sam pogriješio što sam već 20 godina u politici, da neprincipijelnost može pobijediti principijenost, i bogaćenje za vrijeme Domovinskog rata – poručuje Hebrang. Jučer se prijetio mogućem novom kandidatu Draganu Primorcu – “Primorac je upozoren da je predsjednički kandidat HDZ-a izabran u skladu sa stranačkim statutom. Na sjednici Predsjedništva stranke prije otprilike dva tjedna postavio sam pitanje želi li se kandidirati još netko osim Nadana Vidoševića. Ako želi, predlažem poništenje odluke o mom imenovanju i raspisivanje unutarstranačkih izbora kako bi članstvo izabralo HDZ-ova kandidata. Nitko se nije javio, pa ni Primorac. Zato još uvijek vjerujem da se on neće kandidirati”.

Zaboravlja kako je preko noći, podvalom natjeran da se kandidira prije vremena, nakon što je netko utjecajan glavnom uredniku Jutarnjeg šapnuo vijest koja se nije dogodila – Šeks odlučio: Hebrang nema šanse, idemo s Vidoševićem. I taj netko se iza svačijih leđa i dalje nešto dogovara – Što je Sanader na tajnom sastanku prije tjedan dana povjerio Mesiću?, a o svemu tome naš dragi Andrija nema pojma – ono o neprincipijelnosti s početka bilo je vezano za nekoga drugoga?

S druge strane ne znaš odakle krenuti – Ivo Josipović: Predsjednički program pisali su mi i HDZ-ovci, SDP vraća Josipovića pod kontrolu stranke i Ni SDP-u ni HDZ-u nije mrska ideja o biranju šefa države u parlamentu – Posljednji neposredni izbori za predsjednika Republike? – sve skupa je najbolje sumirao Tomislav Klauški pod naslovom Metež oko Josipovića: Odbrojavanje do izbora za SDP je odbrojavanje do samouništenja. S takvom podrškom, bolje da se nije niti kandidirao…

Ako vam treba još argumenata nakon svega pročitanog, pogledajmo zadnje terensko istraživanje Pulsa o tome tko je glasao za koga u kolovozu:

istraživanje anketa Puls kolovoz predsjednicki izbori

Dakle isti postotak stranačkih simpatizera glasa za Hebranga/Josipovića dok su jedini službeni kandidati – to je rezultat stranačke stege i rating je prije svega odraz trenutačnog stranačkog ratinga, a ne njihova osobna imidža ili slike kod glasača. Josipović jedino nešto iznad prosjeka privlači glasače HNS-a, što je bilo i za očekivati nastavno na kastavske i šibenske oporbene paktove. Njima nasuprot Nadan Vidošević (a vjerujem u sličnoj mjeri i Milan Bandić kojeg nije bilo u ovom istraživanju) privlače sve segmente podjednako i imaju najveći potencijal za rast u sljedećih nekoliko mjeseci kampanje. Naslovi s početka ovog dnevnika, samo im u tome dodatno pomažu.

Koliko sam točan u prognozi provjerite u novim dnevnicima o predsjedničkim izborima, a više vijesti o samom tijeku predsjedničkih izbora pratite na http://predsjednicki-izbori.com.

PS Mislim da je Nik savršeno opisao kako to izgleda u SDP-u i potvrdio ono o čemu pišem gore…

Nik Titanik o odnosu Zorana Milanovića i Iva Josipovića u predsjedničkoj kampanji

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3