Priznati poraz – umijeće velikih

U razgovoru s nekoliko sudionika ovih izbora ispostavilo se da bi im u slučaju izbornog poraza najneugodniji trenutak bio upravo izlazak pred novinare i davanje izjave. Neki kandidati su taj neugodni zadatak odradili profesionalno – jednostavno i sažeto: zahvalili su svojim biračima, čestitali protivniku, obećali da će i dalje doprinositi općem dobru (ovdje je ipak riječ o borbi za boljitak lokalne zajednice).

Najsvježiji primjer je izjava Nede Klarić, sada već bivše HDZ-ove gradonačelnice Šibenika. Ona je večeras, nakon ponovljenog drugog kruga u Šibeniku, čestitala je Anti Županoviću na pobjedi: „Želim mu puno sreće i uspjeha u radu. Ja dobro znam koliko je posao gradonačelnika težak i odgovoran. Novom gradonačelniku želim da bude uspješan na dobrobit i zadovoljstvo svih Šibenčana. Kao saborska zastupnica pomagat ću mu koliko mogu i neću se prestati boriti za svoj Šibenik.“

Ni pobjednički govor izabranog Županovića, u kojem je zahvalio svim Šibenčanima koji su za njega glasovali, nije bio ništa lošiji: „Hvala im. Šibenčani su mi povjerili Šibenik u ruke i nisu pogriješili. Sa saborskom zastupnicom, mojom konkurenticom u izbornoj utakmici, surađivat ću. Šibenik je jedan, a Šibenčana je malo i treba nam svatko tko želi i može učiniti nešto za svoj grad. Na godišnji odmor neću ići. Sada imam pune ruke posla. Nije vrijeme za odmor.“

Osobno me dojmila poruka kandidata za gradonačelnika Pazina, Ivana Bubića, koji je odmah nakon pobjede Renata Krulčića u prvom krugu uputio medijima sljedeću poruku:

Uvažene sugrađanke i sugrađani !

Ovi su izbori pokazali da je uz veliko povjerenje koje ste mi iskazali potrebno i malo više odvažnosti kako bi se stvari promijenile.
Želim Vam se iskreno zahvaliti na podršci i glasovima kojima me obvezujete na daljnje zalaganje za opće dobro. Smatram da su izbori svečanost demokracije te u tom duhu čestitam i onima koji su svoj glas podarili mome konkurentu. Protukandidatu gosp. Renatu Krulčiću čestitam na izboru za gradonačelnika Pazina i želim da za naš Pazin ostvari što je više moguće.
Vođen iskrenim željama za boljitkom našega Grada, zajedno sa svima vama stavljam se na raspolaganje našem Gradonačelniku.
Još jednom Vam se svima zahvaljujem i želim svako dobro u životu i radu.

S osobitim poštovanjem,
Ivan Bubić

Nakon ovakvih izjava kampanja definitivno završava, zaboravljaju se sve grube izjave i svi neprimjereni potezi kojih se uvijek nađe u žaru borbe. Izborni gubitnik će ovakvim potezom uvijek pobrati simpatije javnosti (pogledajte komentare ispod ove objave na lokalnom portalu).

Nerijetko imamo i drugačijih slučajeva. Poraženi u svojim izjavama čak otvoreno okrivljuju birače da su svojom „nepromišljenošću“ ili „naivnošću“ doveli protukandidata na vlast, nekima nije jasno kako su se birači usudili ne prepoznati da su upravo oni Bogom dani za obnašanje funkcije, čak su odlučili nastaviti kampanju kroz medije i nakon okončanja izbora pa tako imamo „post-kampanje“ koje i danas, gotovo mjesec dana nakon prvog kruga izbora i dalje pune novinske stupce. Izborni gubitnici zasigurno ovakvim potezima ništa ne postižu, osim što su (neki) postali predmet sprdnje.

Dubravka Šuica je nakon poraza sebe proglasila moralnom pobjednicom, a potom (posredno) svoje sugrađane nazvala  naivcima jer su povjerovali bajkama. U drugoj izjavi je patetično ustvrdila kako cijeli Stradun plače za njom. Bilo je to dovoljno grupi dubrovačkih „fakina“ da naprave cijeli igrokaz na Stradunu u kojem su prikupljali suze za muzej.

U izbornoj noći, nakon što su brojevi nepovratno otišli u korist protivnika, Ranko Ostojić je izjavio kako su Splićani dobili gradonačelnika kakvog su željeli te je čestitao suparniku. Međutim, u isto vrijeme dok je on davao ovu pristojnu izjavu, iza njega su u kadru stajali članovi njegovog stožera u, kako dr. Grbeša kaže, krajnje degutantnim majicama s napisom „Nisam ovca da me vodi čoban“ kojim su poručili većini Splićana da su ovce.

Nadajmo se da će ovakvih primjera (ne)priznavanja poraza, koji najbolje pokazuju naše stvarne demokratske dosege, biti što manje u kampanjama koje su pred nama. Odgovornost za ovo leži i na savjetnicima za odnose s javnošću.

Priznati poraz – to mogu samo veliki. Pogledajte kako to izgleda nakon vrlo emotivne kampanje u koju je uloženo puno truda i energije u Makedoniji prošle godine – Radmila Šekerinska je znala da je ostvareno nemoguće u unaprijed izgubljenoj bitci i zato je mogla uzignute glave stati pred članove i simpatizere…

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3