Sedam savjeta za mlade PRofesionalce

Svi se mi nadamo ostvarenju uspješne i zavidne PR karijere. Maštamo o velikim klijentima, unosnim poslovima, skupim doškolovanjima, a pritom često zaboravljamo na par jednostavnih, a vrlo bitnih, stvari na koje trebamo obratiti pozornost pri izgradnji svoje profesionalne karijere. Lorra M. Brown, profesorica odnosa s javnošću (William Paterson University) izdvojila je sedam korisnih savjeta za sve mlade nade PR – a:

1. Razvijene spisateljske vještine su i dalje jako bitne u PR-u. Posebice u društvenim medijima. Sposobnost pisanja jasnih i sažetih tekstova specifičnim stilovima prilagođenima određenom brendu je ključna. Zato, probudite pisca u sebi i razvijajte svoje vještine – pišite blogove, puno čitajte. I opet, pišite 🙂

2. Zatražite kritiku sami i prije nego što vam je netko odluči udijeliti. Nemojte postati emocionalni i odmah zauzeti obrambeni stav kada vam netko da negativan komantar već naučite nešto iz pogrešaka. Budite ponizni i sve svoje zadatke izvršavajte s pozitivnim stavom, čak i one koji vam nisu tako zanimljivi.

3. Preuzmite inicijativu. Neke od najboljih ideja dolaze upravo od mladih profesionalaca. Ne bojte se izraziti svoja mišljenja i stavove. Pokažite svoju strast za poslom i razmišljajte kreativno i strateški o svakom projektu na kojem radite. Pasivan pristup na početku karijere će vas samo sputavati i neće vas odvesti daleko.

4. Svestranost je vaša prednost. Postoji velika mogućnost da već na početku karijere skrenete s puta kojim ste predvidjeli ići i vaše profesionalno usavršavanje krene nekim drugim tokom. No, odvažite se i nemojte se bojati prihvatiti posao koji je izvan vašeg područja djelovanja. Neka od najboljih iskustava upravo su ona koje niste mogli predvidjeti, a svo znanje koje primite u budućnosti ćete moći prenijeti na neke druge poslove i područja.

5. “Networking” – gradite svoju profesionalnu mrežu. Želiš raditi u PR – u? Prati, poveži se, pokreni se! Na svaki novi kontakt gledajte kao na novu moguću poslovnu mogućnost. Za to vam može poslužiti društvena mreža LinkedIn koja se pokazala kao odlična prilika za traženje posla i poslovnih kontakata. Ukoliko se odlučite na to obavezno pročitajte Pet savjeta za uspješno traženje posla putem LinkedIn mreže. Njegujte odnose i nikada se nemojte bojati pristupiti nekome koga ne znate. Ovakva ustrajnost uvelike će vam koristiti u profesionalnoj karijeri.

6. Pronađite mentora. Neka to bude osoba koju poštujete i u koju imate povjerenja. Svom mentoru postavljajte pitanja, interesirajte se i zamolite ga za iskrene prijedloge i kritike o vašim prednostima i slabostima. Natjerajte ga da vam svaki put kaže kad niste u pravu.

7. Odijevajte se prikladno. Uvijek biste trebali biti obučeni kao da idete na sastanak s klijentom. Izbjegavajte preotvorenu i neurednu odjeću i umjesto toga birajte malo konzervativnije kombinacije. Jaka šminka i napadan nakit mogu odvratiti pozornost od bitnog. Prezentirajte se u najboljem svijetlu tako da se potrudite da vas suradnici i klijenti zapamte zbog vaših sposobnosti, a ne izgleda.

Manjgura bonus 🙂 I na kraju, budite svoji. Poštujte pravila, budite proaktivni i pokažite da ste zainteresirani, ali –  budite svoji. Imajte na umu da je puno takvih kao što se vi – mladih i željnih znanja. Zato je bitno da se izdvojite od drugih. A u tome vam najbolje može pomoći vlastita osobnost. Zato, ne zaboravite razvijati i nju uz sve ostale profesionalne vještine.

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3