Tek petina postojećih umirovljeničkih domova zadovoljava zakonske standarde – pozitivan primjer dom Oaza

Zadnjih dana se pisalo o problemima u domovima za starije i nemoćne osobe, onim legalnim i onim na “crno”, te smo mogli pročitati različite sudbine i situacije. Iako Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nastoji suzbiti takve poslove, tužne priče i “rupe” u zakonu, svakodnevica je iskorištavanje osoba treće životne dobi.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1. listopada ustanovila je Međunarodni dan starijih osoba s ciljem skretanja pozornosti na potrebe starijih i nemoćnih osoba, kako i naglašavanje važnosti prilagodbe životne sredine tim potrebama. Pravo starijih osoba na kvalitetan život i adekvatnu zdravstvenu skrb dio je temeljnih ljudskih prava.

Prema procjenama, u Hrvatskoj živi oko 80.000 starijih osoba s demencijom te ukupno oko 250.000 starijih osoba koje se ne mogu same brinuti o sebi. Istovremeno, u domovima za starije i nemoćne osobe živi tek njih oko 78.000. Razlog tomu su prije svega nedostatni kapaciteti, ali i činjenica da oko 80% takvih ustanova u Hrvatskoj ne odgovara standardima koje propisuje Zakon o socijalnoj skrbi (NN 57/11).

Da ima svijetlih primjera koji ispunjavaju sve uvjete i spadaju u sam svjetski vrh dokazuje i Dom za starije i nemoćne “Oaza” u neposrednoj blizini Zagreba. Osim što je u lijepom prirodnom okruženju, ovaj dom odnedavno pruža mogućnost prisustvovanja bogoslužju svima u svojoj kapelici od stoljetne hrastovine izgrađene u turopoljskom stilu.  Blagoslov kapelice koja nosi ime blaženog Ivana Pavla II. bio je 1. listopada.

Posvećenje je pratila i Net televizija:

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3