Vodič za dimenzije fotografija na Facebooku

Veličina fotografije može bitno utjecati na njezinu kvalitetu. Česte izmjene Facebookovih službenih veličina fotografija zbunjuju korisnike koji žele da objavljena slika bude optimalne kvalitete. Kako ne bi došlo do zabune, ovdje objavljujemo najsvježije podatke.

Postoji više načina za korištenje fotografija na Facebooku. Svatko od nas profilne fotografije uređuje drugačije, stavljajući različite dimenzije i prateći trendove, pokušava biti što originalniji.

Veličina i tip zaslona nisu tako jednostavni kao što bi trebali biti i to uključuje probleme kod korisnika. Svaka vrsta slike na Facebook stranici ima svoju veličinu i trikove. Facebook neprestano radi promjene na sučelju, zbog čega donosimo najnovije savjete.

Naslovna fotografija
Manjgura, facebook cover, facebook naslovna fotografija
Naslovna fotografija (cover photo) je velika panoramska slika na vrhu vremenske crte (timeline). Naslovnica vašeg profila nije isto što i profilna fotografija. Prikazana je na 820 piksela širine i 312 piksela visine. Slika koju postavljate mora biti najmanje 399 piksela širine i 150 piksela visine, a kako bi se najbrže prikazala korisnicima, preporuka je uplodati ju kao sRGB JPG dokument (eventualno PNG) koji je širine 851 piksel, visine 315 piksela a veličine do 100 kilobajta. Savjet je da ne koristite opciju repozicioniranja fotografije, te da obratite pažnju na desktop i mobilnu verziju, budući da Facebook automatski prilagođava, a na mobilnoj verziji reže dio fotografije. Stoga treba pripaziti da tekst, ako ga imate, ne stavljate u dio fotografije koji se neće vidjeti na mobilnoj verziji.

Facebook Mobile Cover Photo Tips & Tricks | Room 214 throughout Facebook Banner Template

Profilna fotografija

Profilna slika (profile picture) je manja od naslovne, kvadrat u donjem lijevom zaglavlju nalazi se na naslovnici. Na računalima se prikazuje u dimenzijama 160×160 piksela, dok je na pametnim telefonima prikaz 128×128 piksela. Idealne bi dimenzije pak trebale biti  340×340 piksela, što će omogućiti dobru kvalitetu profilne fotografije. Imate li pak fotografiju koju Facebook nije potpuno obuhvatio u spomenutom kvadratu, postoji i mogućnost namještanja, odnosno odabira kadra koji želite prikazati u profilnom okviru.

Profilna slika na vremenskoj crti istog je oblika, ali je automatski 40×40 piksela.

Dijeljene slike, poveznice (linka) ili videa

Kod objavljivanja fotografija, Facebook će dimenzije prilagoditi svojim standardima. To su, u slučaju “kvadrataste” fotografije, 476×476. Postavite li veću fotografiju, bit će smanjena na newsfeedu i vašem zidu (prave dimenzije pokazat će se samo onima koji kliknu na fotografiju pa se ona otvori u novom prozoru), a postavite li manju, opet će biti prilagođena većim dimenzijama, što znači da je bolje objaviti onu većih dimenzija. Ista širina (470 piksela) maksimum je i kod horizontalnih fotografija, kojima će visina biti prilagođena. Svakako treba izbjegavati fotografije manjih dimenzija, jer će oko njih biti vidljiva praznina. Kod vertikalnih fotki, dimenzija će biti ograničena na 394 piksela, te će s desne strane ostati praznina.

Kod dijeljenja poveznica, Facebook nudi “okvir” koji će se popuniti tekstom i fotografijom, no maksimalne dimenzije fotografija su 476×249 piksela. Tu ipak dosta ovisi i o stranici čiji link dijelite; ako stranica nema postavljene meta tagove (og:image tag) koji tjeraju Facebook da odabere baš pravu fotografiju. U protivnom će se kao thumbnail umjesto jasne fotografije pojaviti mala, obično dimenzija 158×158 piksela.

Postavljanje višestrukih fotografija na vremenskoj crti vaše stranice

Kod postavljanja više fotografija, otvara se prozor pomoću kojega birate fotografije i raspored prikaza.

facebook photo upload

Fotografije će se, ovisno o dimenzijama, poredati horizontalno ili vertikalno. Što ih više postavite odjednom, to će im prikaz biti manji na newsfeedu.

Kod postavljanja evenata, preporuka je koristiti fotografije dimenzija 1920×1080 piksela (odnosno u omjeru 16:9), iako će ih Facebook smanjiti na 500×262 piksela.

Ako ste baš zapeli za objavu fotografije veeeelikih dimenzija, preporuka je koristiti opciju noteskoja će omogućiti prikaz fotke preko cijelog ekrana. Preporučene dimenzije ovdje su 1200×445 piksela, no pripazite – objavite li manju fotografiju, Facebook će ju rastegnuti i vjerojatno neće ispasti onako kako ste planirali.

Izrada 360 fotografija

Uz mogućnost live videa, snimanje fotografija koje omogućuju pregled 360 stupnjeva sve su korisnije. To nažalost još ne mogu svi uređaji, a za najnovije podatke najjednostavnije je potražiti informaciju samog Facebooka.

Zaslon na mobilnim uređajima

Sve navedeno se ne računa kada se radi o mobilnim uređajima. Veliki je raspon između rezolucija i veličina ekrana i softvera, tako da i mjere piksela variraju od uređaja ovisno držite li ekran vertikalno ili vodoravno.

Facebook-App-Center-Mobile-View

 

Kvaliteta fotografija

Kada postavljate svoje fotografije Facebook ih često prikazuje na presažet način. No to je logično jer Facebook pokušava to što više objava objaviti u što manjem prostoru. To naravno utječe i na vidljivost i kvalitetu vaših objava i fotografija. Tako da o tome utječe i boja fotografija. Na primjer JPEG format čini se puno zamjećeniji nego ostali formati u ovoj montiranoj verziji. Neki korisnici prijavili su da bolji efekt imaju slike koje imaju više crvene i narančaste boje nego one koje imaju više zelene i plave. No to ovisi i o samoj slici.

Za bolju kvalitetu uvijek je moguće označiti kućicu “High Quality”, te koristiti mogućnost izrade albuma, pomoću kojih će pregled fotografija biti jednostavniji. Ako koristite Facebook aplikaciju za iPhone ili Android, možete odabrati HD opciju uploada.

Zaštita vaših fotografija

Jednom kada ste podijelili vašu fotografiju na Facebooku, odrekli ste se svake moguće kontrole zaštite iste.  Drugi korisnici je jednostavno mogu skinuti desnim klikom miša te postoje druge aplikacije dizajnirane za skidanje Facebook fotografija u gomilu. Iznimka je (za sada!) samo Indija, gdje je korisnicima omogućeno zaštititi svoju profilnu fotografiju na način da postave “štit” ili uzorak preko svojeg profila, zbog kojih nitko neće moći preuzeti ili zloporabiti njihovu fotografiju.

india facebook guard

Također, Facebook odvaja sve IPTC metapodatke kad postavljate sliku, što znači da uklanja sve ugrađene informacije koje se tiču zaštite prava, lokacije i naslova.

Preostaju vam sljedeće opcije:

1.       Podijelite fotografiju  i ne brinite o tome tko ju posuđuje.

2.       Podijelite i dodajte vodeni žig (prepoznat ćete tko je podijelio).

3.       Nemojte je podijeliti.

 Facebook uvjeti korištenja (terms of service)

Samo ako možete i znate stavljati fotografije na Facebook to ne znači da morate postaviti sve koje posjedujete. Ako vaše slike imaju vrijednost, preporučamo da prije objave obavezno pogledate Facebookove uvjete korištenja (Facebook Terms of Service).

Originalni članak je objavljen 2009.

Oznake: ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3