Vodič za dimenzije fotografija na Facebooku

Veličina fotografije može bitno utjecati na njezinu kvalitetu. Česte izmjene Facebookovih službenih veličina fotografija zbunjuju korisnike koji žele da objavljena slika bude optimalne kvalitete. Kako ne bi došlo do zabune, ovdje objavljujemo najsvježije podatke.

Postoji više načina za korištenje fotografija na Facebooku. Svatko od nas profilne fotografije uređuje drugačije, stavljajući različite dimenzije i prateći trendove, pokušava biti što originalniji.

Veličina i tip zaslona nisu tako jednostavni kao što bi trebali biti i to uključuje probleme kod korisnika. Svaka vrsta slike na Facebook stranici ima svoju veličinu i trikove, a Facebook neprestano radi promjene na sučelju, zbog čega donosimo najnovije savjete.

Naslovna fotografija

Naslovna fotografija (cover photo) je velika panoramska slika na vrhu vremenske crte (timeline) i nije isto što i profilna fotografija. Slika koju postavljate kao naslovu fotografiju mora biti najmanje 400 piksela širine i 150 piksela visine, a preporučena veličina je 851×315 piksela, veličine do 100 kilobajta. Na desktopu je prikazana na 820 piksela širine i 312 piksela visine, dok je na mobilnim telefonima prikazana na 620 piksela širine i 360 piksela visine. Savjet je da se slika uploada kao JPG ili PNG datoteka kako ne bi došlo do kompresije, a ako slika sadrži logo ili tekst, trebala bi se uploadati kao PNG.

Video naslovnice

Osim fotografije, kao naslovnicu svoga profila sada možete postaviti i video. Dopušteno trajanje videa je između 20 i 90 sekundi, moraju imati najmanje 820×312 piksela, ali je preporučena veličina 820×462 piksela. Ali ne brinite ako vaš video i nije te veličine, kod učitavanja on će se automatski prilagoditi zadanim dimenzijama.

Profilna fotografija

Profilna slika (profile picture) se na vašem profilu prikazuje ispod naslovne fotografije, kao krug u donjem lijevom zaglavlju. Sliku možete uploadati u pravokutnom ili kvadratnom obliku te će se ona sama prilagoditi formatu. Na računalima krug je promjera 132 piksela, dok na mobilnoj verziji veličina ovisi o vrsti uređaja. Na pametnim telefonima krug je promjera 128 piksela, a na starijim uređajima 36 piksela. Profilna slika će se i na  vremenskoj crti i u komentarima pojavljivati kao krug, ali će automatski biti smanjena na 40 piksela.

Facebook priče

Kao Facebook priču ili story možete staviti sliku ili video koji će na vrhu Facebooka biti svega 24 sata, nakon toga ističe, odnosno sama se obriše. Kada se priča otvori, zauzima cijeli ekran i to u omjeru 9:16. Preporučena veličina  za priču je 1080×1920 piksela te bi se trebala koristiti slika širine veće od 500 piksela. S obzirom na to da se u gornjem dijelu priče nalazi vaša profilna slika, tamo treba izbjegavati stavljanje bilo kakve vrste teksta ili naljepnica kako ne bi došlo do preklapanja.

Dijeljenje fotografija

Kod objavljivanja fotografija, Facebook će dimenzije prilagoditi svojim standardima i to tako da stane u format širine 500 piksela i visine 750 piksela. Vertikalne slike omjera 3:2 su idealne ako želite popuniti maksimalan prostor koji je dopušten. Ako pak uploadate horizontalnu sliku, širina će biti također 500 piksela te neće doći do rezanja, a kod kvadratnih fotografija format je 500×500 piksela. Postoji mogućnost dijeljenja 2-10 slika zajedno kao takozvani carousel kod kojeg je važno pripaziti koja slika je postavljena kao početna jer ona određuje izgled cijelog carousela. Ako uploadate nekoliko slika kvadratnog oblike, izgled carousela će biti drugačiji nego kod pravokutnih slika.

Izrada 360 fotografija

Uz mogućnost live videa, snimanje fotografija koje omogućuju pregled 360 stupnjeva sve su korisnije. Minimalna veličina takve fotografije trebala bi biti 30.000 piksela u bilo kojoj dimenziji te manje od 135.000.000 piksela u ukupnoj veličini, dok je omjer 2:1. Preporučeno je korištenje JPEG-ova, a datoteke moraju biti maksimalno 30 MB veličine.

Zaslon na mobilnim uređajima

Sve navedeno se ne računa kada se radi o mobilnim uređajima. Veliki je raspon između rezolucija i veličina ekrana i softvera, tako da i mjere piksela variraju od uređaja ovisno držite li ekran vertikalno ili vodoravno.

Facebook-App-Center-Mobile-View

 

Kvaliteta fotografija

Kada postavljate svoje fotografije Facebook ih često prikazuje na presažet način. No to je logično jer Facebook pokušava to što više objava objaviti u što manjem prostoru. To naravno utječe i na vidljivost i kvalitetu vaših objava i fotografija. Tako da o tome utječe i boja fotografija. Neki korisnici prijavili su da bolji efekt imaju slike koje imaju više crvene i narančaste boje nego one koje imaju više zelene i plave. No to ovisi i o samoj slici.

Za bolju kvalitetu uvijek je moguće označiti kućicu “High Quality”, te koristiti mogućnost izrade albuma, pomoću kojih će pregled fotografija biti jednostavniji. Ako koristite Facebook aplikaciju za iPhone ili Android, možete odabrati HD opciju uploada.

Zaštita vaših fotografija

Jednom kada ste podijelili vašu fotografiju na Facebooku, odrekli ste se svake moguće kontrole zaštite iste. Drugi korisnici je jednostavno mogu skinuti desnim klikom miša te postoje druge aplikacije dizajnirane za skidanje Facebook fotografija u gomilu. Iznimka je (za sada!) samo Indija, gdje je korisnicima omogućeno zaštititi svoju profilnu fotografiju tako da postave “štit” ili uzorak preko svojeg profila, zbog kojih nitko neće moći preuzeti ili zloporabiti njihovu fotografiju.

india facebook guard

Također, Facebook odvaja sve IPTC metapodatke kad postavljate sliku, što znači da uklanja sve ugrađene informacije koje se tiču zaštite prava, lokacije i naslova.

Preostaju vam sljedeće opcije:

1.       Podijelite fotografiju  i ne brinite o tome tko ju posuđuje.

2.       Podijelite i dodajte vodeni žig (prepoznat ćete tko je podijelio).

3.       Nemojte je podijeliti.

 Facebook uvjeti korištenja (terms of service)

Samo ako možete i znate stavljati fotografije na Facebook to ne znači da morate postaviti sve koje posjedujete. Ako vaše slike imaju vrijednost, preporučujemo da prije objave obavezno pogledate Facebookove uvjete korištenja (Facebook Terms of Service).

Originalni članak je objavljen 2009.

Oznake: ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3