Adrema ili lista medija – ključan sastojak za dobro snalaženje u krizi

Riječ adrema dolazi od njemačke riječi ADREssierMAschine, što u prijevodu znači stroj za adrese. To je bio uredski stroj koji automatski tiska obrasce ili adrese za odašiljanje pošte ili isplatu plaća koji se stalno ponavljaju, a koji postoje u obliku matrica.

8409301704_9e0a4331df_b

Prema knjizi Odnosi s medijima, adrema, odnosno lista adresanata, je jedno od osnovnih i neizostavnih pomagala u odnosima s medijima. Adremu koristimo kada šaljemo priopćenje za javnost, za sazivanje konferencije za novinare ili medijski zanimljiv događaj. Točan popis medija i novinara omogućuje nam brz i ciljan prijenos informacija. Trebaju biti obuhvaćeni oni mediji i novinari koji su važni za informiranje o našoj organizaciji i kojima smo i mi zanimljivi. Najosnovniji podaci u adremi su: medij, ime i prezime novinara ili urednika, funkcija u redakciji, telefonski broj, broj telefaksa, adresa elektronske pošte. Mnogi na listu medija bilježe napomene o dosadašnjim iskustvima i zanimljivostima (doseg, utjecaj, specijalnost, broj mobitela, poštanska adresa…).

Željenu adremu moguće je izraditi po različitim kriterijima i u različitim formatima poput pdf-a, Excel tablice ili Word dokumenta. Izrada dobre adreme je zahtjevan posao i od pomoći nam može biti medijski clipping (pregled medijskih objava) iz kojeg vidimo koliko nam i kakve pozornosti poklanjaju pojedini novinari i mediji. Vrlo je važno da se lista medija redovito ažurira, barem jedanput mjesečno. Ovdje možete pogledati i ispisati hitnu kriznu adremu koju možete koristiti u slučaju potrebe za kriznim komuniciranjem. I ne zaboravite, u krizi su najvažnija prva dva ili 24 sata, ovisno o medijskim rokovima.

Za slične tekstove kliknite na neku od ključnih riječi ispod ovog dnevnika ili odaberite kategoriju npr. Krizno komuniciranje.

Originalni članak je objavljen 26. 10. 2008.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3