Reciklirano mlijeko ne drži vodu iliti šuplji hoax za plašenje potrošača

Ovu poruku Vam šalje osnivač Microsofta želeći vas upozoriti: svijetom vreba novi virus (zove se Miaxao) koji briše 99% datoteka s diska te onesposobljuje antivirusne programe. Miaxao je podrijetlom iz Kine, autor mu je nepoznat, kao i datum nastanka. Do sada je, prema novijim podacima, napao 38 mil. računala u cijelom svijetu, i to uglavnom u Europi, SAD-u i Kanadi. Molimo Vas, proslijedite poruku svojim prijateljima i poznanicima koji vjerojatno ne znaju za virus!

Zvuči poznato? Svi koji se služe računalom i imaju e-mail adresu zasigurno su koji put primili mail sličnog sadržaja. Prije dvadeset i više godina, u nekom naoko bezazlenijem vremenu, u strahu da će nas zadesiti strašna sudbina, bolest i siromaštvo, ručno smo prepisivali lančana pisma u zadanom broju primjeraka te ih na različite načine distribuirali. Lančana pisma s grbavim rukopisom evoluirala su i pretvorila se u nešto potencijalno mnogo opasnije, a neusporedivo masovnije – hoax poruke.  Prema uvriježenoj definiciji, hoax je poruka elektroničke pošte neistinitog sadržaja, poslana s ciljem zastrašivanja ili dezinformiranja primatelja, a želja osobe koja ga je poslala jest njegovo prosljeđivanje na što veći broj adresa. Najčešće su bezazleni, no hoaxi svojim sadržajem mogu i ozbiljno naškoditi ugledu određenih organizacija, tvrtki i poznatih osoba.

Hoax o takozvanom recikliranom mlijeku koji u posljednje vrijeme kruži Hrvatskom, unatoč nelogičnosti i apsurdnosti sadržaja, uzburkao je duhove nekih ljubitelja mlijeka. Riječ je o e-mailu kojeg potpisuje izvjesni slovenski znanstvenik, dr.Gregori, a u kojemu se mljekarsku industriju optužuje za –recikliranje mlijeka, to jest vraćanje pokvarenog mlijeka u prodaju, a nakon „pasterizacije“ na 190˚C! „Tajni kod“ ispisan na dnu ambalaže pritom navodno ukazuje na to koliko je puta mlijeko koje ste upravo kupili prošlo spomenuti proces. Kao što to s hoaxima obično biva, i ovaj je pronašao svoje sljedbenike koji su se unezvjereno počeli obraćati domaćim mljekarskim tvrtkama, a internetske forume preplavili su postovi zabrinutih potrošača, odgovornih roditelja, ljubitelja teorija zavjere…Sve to skupa pomalo je smiješno i ne odveć zabrinjavajuće. No, teško je povjerovati da informatički pismene osobe ne koriste blagodati interneta za provjeru određenih navoda.

Ovaj nimalo vjerodostojni mail doživio bi posvemašnji neuspjeh, da je kojim slučajem netko od onih koje je zabrinuo, razmislio o njegovu stvarnom sadržaju. „Pasterizacija“ na 190˚C je, u najmanju ruku – oksimoron, spajanje nespojivog. Za one koji se pitaju zašto i kako, najbolje bi bilo da pogledaju što je to uopće – pasterizacija. Osim toga, i minimalno kulinarsko iskustvo u kombinaciji sa zdravom logikom dovoljno je za pretpostaviti što se sa šećerom i bjelančevinama (sadržanima u mlijeku) događa na visokim temperaturama, a ovdje govorimo o gotovo 200˚C! Na koncu, „tajni kod“, na razočaranje fanova Da Vincijeva koda i sličnih zavjereničkih poslastica, tek je oznaka kojom proizvođači ambalaže prikazuju od koje je role folije ambalaža  napravljena. Nimalo seksi. Još manje konspirativno. I kao točka na i; potpisani dr. Gergori bavi se mikologijom, znanošću o čudesnom svijetu gljiva, pa je njegovo ime kreativni tvorac ove hoax kampanje najvjerojatnije samo posudio.

A stvar je zapravo vrlo jednostavna. Provjerena formula: znanstveni pojam protumačen na pseudoznanstveni način, implikacija o “moćnoj industriji kojoj nitko ništa ne može, a koja nama može sve”, ugrožavanje zdravlja i sigurnosti zbog profita, doktorska titula u „izvoru“ informacije i – svemoćni, nekontrolirani internet. Da ne prolazi, hoax ne bi doživio ni definiciju, a kamoli raščlambu na vrste.

Sve to skupa nije nimalo smiješno onima čije poslovanje ovisi o povjerenju potrošača, ali zanimljivo je vidjeti kako tvrdnja da se laž ponovljena dovoljno puta i na dovoljno mjesta s vremenom počne smatrati istinom, drži vodu. Za razliku od „recikliranog mlijeka“, pojma koji zapravo –ne postoji.

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3