Glasnogovorničke laži: Prvo Ratko, sad i Zlatko

Kad je 15. travnja objavljen BBC-jev članak “Hrvatska je prokleta kriminalom i korupcijom” novinar Matt Prodger malte ne je postao državni neprijatelj broj jedan. I ne zato jer je populjavo domovinu nam, nego zato jer a) Englezi nas mrze i b) nije se udostojio niti kontaktirati Vladu da prenese i drugu stranu priče.

Premijer je 17. travnja objasnio da “nekome očito smeta što Hrvatska ima sve više turista” a tvrdnje BBC-ja je proglasio “neistinitima i zlonamjernima”. Skočio je i ministar Jandorković, a Veleposlanstvo Velike Britanije je pak priopćilo da nije savjetovalo da se izbjegava Hrvatska, ali i o tome ću dodati nešto pri kraju.

U cijeloj toj priči, ono što je odmah bilo sumnjivo jest da taj novinar, stanoviti Prodger niti nitko iz medijske kuće BBC, nisu nikog, ama baš nikog od vladajućih kontaktirali pri objavljivanju priloga s toliko bombastičnim naslovom i tmurnom vizijom turističke zemljice koja pokušava ući u Europsku uniju.

19. travnja stižu tvrdnje BBC-jeva producenta Johna Murphyja da su ipak opetovanim upitima pokušavali dobiti izjavu premijera na temu korupcije još od dalekog početka veljače, ali nisu odgovora nije bilo.

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun brže bolje je kazao: “Nikada nismo dobili niti jedan upit od BBC-ja, niti posredno niti neposredno, barem koliko je meni poznato. Vladin Ured za odnose s javnošću je do sada surađivao s nekoliko britanskih medija, no niti jedan od njih nije bio BBC”, te naglasio “Predsjednik Vlade je u posljednja dva mjeseca dao čitav niz intervjua uglednim europskim medijskim kućama, poput austrijskog ÖRF-a ili njemačkog ZDF-a. Da je bilo bilo kakvih službenih zahtjeva iz BBC-ja, premijer Sanader bi se tome sasvim sigurno odazvao”.

Prvo pravilo bilo kakvog donekle kvalitetnog odnosa s medijima je: Ne ignoriraju se upiti novinara. I Mehun to ne bi ni učinio, zar ne? A tek lagao o tome, pa sigurno je poučen Mačekovim nespretnim neistinama. A kad ono:

I onda još:

Sve i još neke printscreenove upita upućenih iz BBC-ja Zlatku Mehunu objavio je 20. travnja Index.hr uz naslov “U lažima su kratke noge”. Mehun je bogme ozbiljno uhvaćen u laži, a je li karikaturist Nik Titanik još 30. ožujka nadnaravnim predviđanjima mogao objaviti ovakvu sliku koja i sad nanovo govori više od riječi (iako se tada radilo o sličnom muljanju oko Sanaderova BMW-a).

Da se samo još na trenutak vratim na upozorenja Foreign i CommonWealth Office-a putnicima namjernicima u Hrvatsku. Dok se Mehun pravi da ne zna o čemu je riječ, Sanader tvrdi da nas ne vole, Jandroković oštro zahtjeva demant itd., na FCW-a stoje napomene Britancima od kojih se ledi krv u žilama. Zaključila sam da nisam već tu, ne bih ni ja u Hrvatsku, kad sam pročitala njihovo viđenje stvari. Kažu da vas tu pljačkaju na svakom koraku, čuvajte se nezgoda na cesti jer bi vas mogli iskoristiti dok čekate pomoć, cijelo vrijeme valja strepiti od terorizma i tako dalje. Dobra strana je da su potrebne samo uobičajene mjere zaštite protiv izlaganja HIV-u, odnosno AIDS-u. Isto tako, na sreću, ni riječju ne spominju da se ovdje kod nas i puno laže, valjda je to uobičajena praksa, je l’?

Kliknite na link za više tekstova na temu odnosa s medijima.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3