Križekovo zlato razotkriveno plesom u zagrebačkoj Gliptoteci

Sinoć je u zagrebačkoj Gliptoteci održana revija tradicionalnog dubrovačkog nakita Zlatarne Križek, „velikogoričkih čuvara dubrovačke tradicije” koji su se upustili u zahtjevan projekt oživljavanja tradicionalne izrade dubrovačkog nakita te obogatili ponudu hrvatskih umjetničkih autohtonih proizvoda i već se etablirali izvan granica Lijepe naše. Revija predstavlja najsvečaniji dio projekta Artisanship of Dubrovnik, koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz EU programa Phare 2006.

Svečanu reviju posjetilo je dvjestotinjak uzvanika kojima se obratila Maja Vrtarić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, Vincent Degert te šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj. Među uzvanicima bili su i Dražen Barišić, novoizabrani gradonačelnik Velike Gorice, Zoran Šikić državni tajnik Ministarstva kulture  te estradne dame Alka Vuica, Lana Jurčević i Tihana Zalepugin u pratnji supruga.

Posebno zanimanje prisutnih privukla je baletna izvedba plesača Hrvatskog narodnog kazališta koji su govorom tijela dočarati raznovrsnost unikatnog hrvatskog nakita. Ništa manje atraktivna nije bila ni plesna točka Larise Lipovac izvedena na balkonu uz projekcije slika dubrovačkog nakita na haljini plesačice.

Uz izložbu fotografija „Dubrovački nakit – priča o tradiciji kroz 14 komada zlatnog nakita” uzvanici su se i sami uvjerili u složenost oblikovanja vrijednih ukrasnih predmeta promatrajući zaposlenike Zlatarne Križek koji su za njih ogledno predstavili proces minuciozne izrade skupocjene zlatnine.

Obraćajući se uglednicima, Maja Vrtarić čestitala je Zlatarni Križek na „iznimno uspješnom projektu očuvanja hrvatske baštine” koji dokazuje da kvalitetan proizvod može ostvariti sredstva iz Europske Unije i opstati na tržištu. Vincent Degert također je prije svega čestitao braći Križek te im zaželio uspješnost na europskom tržištu. Izrazio je ujedno i zadovoljstvo jer Unija financira hrvatske tvrtke, posebno naglasivši kreativnost, tradiciju i inovativnost velikogoričkih zlatara.

„Danas smo posebno ponosni što smo na tržište vratili ovaj prekrasan nakit i što smo prepoznali interes svjetskih trendova. Jedino brigom o razvoju lokalnih kultura i poticanjem proizvodnje izvornih proizvoda možemo konkurirati poplavi neautentičnih proizvoda na tržištu. Nadamo se da je ovaj projekt prerastao i u poseban iskaz našeg velikog poštovanja prema Dubrovniku i njegovoj tradiciji, te da će ljepota ovog nakita doprijeti do srca ljudi i izvan granica Hrvatske”, kazao je uzvanicima Viktor Križek.

Inače, Zlatarna Križek utemeljena je kao obiteljski obrt 1935.godine od kada više generacija obitelji Križek oblikuje plemenite kovine stvarajući nakit prepoznatljivog stila. Križekovo zlato “priča” autentičnu hrvatsku priču čime su izašli iz uobičajenih okvira zlatarske struke. Tako su sa željom očuvanja tradicije izrade nakita stare 400 godina, pokrenuli projekt „Dubrovački nakit – priča o tradiciji kroz 14 komada zlatnog nakita”.


 

 

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3