Priopćenje za medije – kome, kada i kako ga poslati (prvi dio)

Prosječna redakcija zaprimi više od 30 priopćenja, poziva i prijedloga dnevno. Komunikacijskim stručnjacima sve je veći izazov napisati priopćenje koje će odmah privući pažnju i rezultirati uspješnom objavom u medijima.

Nestali za 60 sekundi: Priopćenje naše svagdašnje
Zamislite tipičan dan jednog novinara – dolazi na posao, brzinski provjerava hrpu mailova pristiglih u proteklih nekoliko sati, iznenada dobiva poziv za teren kojeg mora odraditi te u tom mnoštvu objava za medije letimično odabire one koji mu upadnu u oko.
Ako uzmemo u obzir da prosječna redakcija dnevno zaprimi preko 30 priopćenja, poziva za medije i sličnih materijala, ne čude rezultati istraživanja koje je proveo Greentarget 2014., a koje pokazuje da gotovo 70 posto novinara priopćenju posvećuje tek jednu minutu. Ako je priopćenje pak duže od 200 riječi, sedam od deset novinara neće ga pročitati do kraja. Dakle, ono što novinar pročita u prvoj minuti je odlučujuće. Zasigurno se sada pitate kako im privući pažnju i natjerati ih da priopćenje pročitaju do kraja?
Bez brige, ovo nije samo clickbait, stoga vam donosimo par trikova kako „prodati“ priopćenje 😊

Zvučan naslov
Uzrečica „Ne sudi knjigu po koricama“ nekako je morala nastati. Jednako tako, zvučan, jasan i detaljan naslov priopćenja, ali i samog maila već je pola odrađenog posla. Njime ćemo zaintrigirati i novinara i ciljanu publiku. I MUP se, neuobičajeno za njihova priopćenja, uključio u nogometnu groznicu naslovom maila koji vas jednostavno zove na otvaranje. U istom screenshotu vidjet ćete ispod i primjer jednog sindikalnog maila, koji ne daje nikakve informacije niti kroz naslov, niti kroz tijelo maila.

Međutim, imajte na umu da senzacionalistički naslovi koji ne odgovaraju tekstu neće biti od koristi jer će se čitatelji osjetiti prevarenima, a to nikako ne želimo postići. Jednako tako, naslov koji ne govori ništa i ne izaziva interes na prvu također gubi smisao.

Pobrinite se i da novinari shvate bit vašeg priopćenja čitajući samo naslov. Ako ih već naslov zbunjuje, vjerojatno neće pročitati niti priopćenje.

Obratite pažnju i na naziv pošiljatelja – piše li samo „press“, mail će biti manje primjetan nego da je riječ o imenu branda ili tvrtke, ili pak osobnom imenu pošiljatelja. Gore je primjer odjela za odnose s javnošću jednog ministarstva koje uporno šalje ovakva priopćenja. Da neka agencija ili privatna tvrtka ima takvu praksu, bila bi riječ o čistom bacanju vremena i novca.

Odmah u glavu
Iako danas više ne postoji klasična forma priopćenja, jedno je sigurno – najvažnije informacije treba istaknuti odmah na početku kako bi čitatelji, ali i novinari, u prvih nekoliko sekundi doznali o čemu se radi. Važno je uključiti i izjave relevantnih sugovornika kako bi priopćenju dodali jedan personalizirani element, odnosno predočili tko stoji iza cijele priče.
Uz priopćenje uvijek šaljite i fotografije, dajte im odgovarajući datum i naziv, uploadajte ih na online servis te pošaljite poveznicu. Na taj će način svaki novinar sebi odabrati fotografiju koja mu odgovara formatom, a znat će da pritom ne krši autorska prava. I svakako pripazite na veličinu fotografije jer 160×160 px možda odlično izgleda na ekranu Nokije 3310, ali ne i drugdje.
A ne zaboravimo ni onu – slike govore tisuću riječi. Ponekad je jednostavnije objasniti nešto grafovima, zar ne?

Kratko, jasno i mediju prilagođeno
Pisci dužinu teksta mjere brojem riječi, znakova ili stranica. Čitatelji koriste sasvim drugu metriku – vrijeme. Stoga, umjesto da se upustite se u pisanje romana, postavite si pitanje koliko će vremena na sadržaj morati potrošiti vaš čitatelj.
Ako znamo da prosječna osoba može pročitati 200 riječi u minuti, to bi značilo da je to optimalan broj riječi vašeg priopćenja. Naravno da se nije potrebno limitirati na upravo toliko riječi, ali imajući na umu da zbog užurbanosti posla većina novinara posvećuje tek jednu minutu priopćenju, ono ne bi trebalo biti puno duže. Dovoljno je na jednoj stranici sažeti sve relevantne informacije koje želite da čitatelji doznaju, na jasan i lako pregledan način.
Poštujte medij kojemu se obraćate, što bi značilo – brinite o njihovom formatu. Nekoliko kartica teksta možda će zadovoljiti formu tjednih novina, ali ne i radija, portala, televizije. Također, pokušajte osigurati audio materijale za radio i izjave aktera priče. Neka vaše priopćenje sadrži kontakt podatke osobe koja je priopćenje napisala.

O tome kakav je sadržaj vrijedan priopćenja, čitamo se uskoro.

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3