Svaki tjedan hoax jedan – što skrivaju tajanstveni kvadratići na dnu tuba?

Sigurno svi imate bar ponekog prijatelja na Facebooku (i sama ih imam nekoliko) koji uporno dijele neprovjerene poruke i nasjedaju na razne „hoax“ mailove i šire paniku među naivnim pojedincima. Vjerujem da se većina vas susrela s bar jednom objavom poput: „ Izjavljujem da je za upotrebu mojih osobnih podataka i fotografija u svakom trenutku potreban moj osobni pristanak (Bernska konvencija).
Svako tko čita, može kopirati ovaj tekst i objaviti ga na svojoj FB stranici. To će ga staviti pod zaštitu zakona. Obavještavam FB administraciju da je od ovog trenutka strogo zabranjeno iznošenje, kopiranje, distribuiranje mojih osobnih podataka ili preuzimanje bilo kakve druge akcije protiv mene, na osnovu mog FB profila ili njegovih sadržaja. Sadržaj ovog profila je pod nevidljivom oznakom “privatno” i ne smije se narušavati…“
.

Facebook je često žrtva raznih hoaxova koji nam se svako malo pojave u obavijestima nekog od naših Facebook prijatelja. Poruke ovog tipa koje pojedinci objavljuju bez provjere istinitost informacija koji dijele ponekad su, poput ove, poprilično nevine i samo odraz neupućenosti i neznanja osoba koje ih dijele. No ponekad hoax može biti puno ozbiljniji i proširiti nepotrebnu paniku i probleme te ozbiljno naškoditi ugledu određenih organizacija, tvrtki i poznatih osoba. Sigurno se sjećate afere o kojoj smo već pisali, o recikliranom mlijeku, prema kojoj je „Tajni kod“ ispisan na dnu ambalaže, navodno, ukazivao na to koliko je puta mlijeko koje ste upravo kupili prošlo proces vraćanja pokvarenog mlijeka u prodaju, nakon „pasterizacije“ na 190˚C! Naravno da ne postoji reciklirano mlijeko i ove informacije nisu imale veze s istinom, ali veliki broj pojedinaca počeo je postavljati pitanja o istinitosti ovih navoda.Oznake na amabalaži

Nedavno je još jedna priča sličnog sadržaja počela kružiti Facebookom (a naravno pojavila se i među mojim omiljenim prijateljima koji dijele svakojake sadržaje). Ovoga puta riječ je o znakovima na ambalaži pasti za zube i krema za ruke. Prema najnovijem hoaxu oznake raznih boja na dnu ambalaže upućuju na kemijski sastava određenog proizvoda. Tamni kvadratići, navodno, upućuju na proizvode koji sadrže isključivo kemijske supstance. Crveni kako se radi o proizvodu koji je 70 posto kemije, a 30 posto prirodnih proizvoda. Zeleni upućuju kako se radi o proizvodu bez kemikalija koji je od isključivo prirodnih supstanci. U ovoj objavi kao i u većini hoaxova moli vas se da dijelite spomenuti sadržaj ukoliko se brinete o zdravlju vaših najmilijih. Mnogi su naravno nasjeli i na ovu priču i slika je podijeljena nekoliko tisuća puta.

Ovoga puta brzo se našla i osoba koja je ukazala ne apsurdnost cijele priče i objasnila o čemu se zapravo radi. Janko Belaj objasnio je svekolikom Facebook pučanstvu kako oznake zapravo upućuju samo na mjesto gdje će se u procesu pakiranja tuba odrezati i zalijepiti: „Čitam ovo i nemrem vjerovat svojim očima… Naime, riječ je o tiskarskim oznakama koje strojevima znače gdje i kad moraju odrezat, zamotat, zaljepit tubu. Znam jer sam iz te struke i sam sam mnogo puta, kako kaže izvor: “označavao od kakvih se kemikalija sastoji”… IDIOTARIJA!!! Ne vjerujete i ne širite te laži… (i dalje kupujte hrvatsko ;))

A boja kojom su otisnute te oznake je isključivo jedna od boja koje se rabe u samom vizualu ambalaže (tube u ovome slučaju) i koja mora biti u kontrastu s podlogom na kojoj je otisnuta kako bi ju strojevi mogli “uočiti”. A te i takve oznake imate svakodnevno na svoj ambalaži (kutije za lijekove, sokovi u tetrapaku, etikete na staklenkama) i dnevnim tiskovinama“.

Stoga ne nasjedajte na razne hoaxove koji se svako malo pojavljuju. Prije nego bilo što objavite provjerite koliko ima istine iza navoda koje objavljujete. Neki od njih će možda proći nezapaženo, ali nikada ne znate kada će te širenjem neprovjerenih informacija nekome ozbiljno naškoditi.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3